Boom voor boom krijgt Nederland meer bos: ‘Fantastisch dat allerlei organisaties zich inspannen’

Achtergrond
Voor 2030 moeten het bosareaal in Nederland met tien procent zijn uitgebreid. Dat is een flinke klus waar rijk, provincies en gemeenten druk mee zijn. En ook natuurorganisaties en vrijwilligers steken de handen uit de mouwen. Maar er moet wél meer vaart worden gemaakt.
Theo Haerkens
vrijdag 10 februari 2023 om 02:00 aangepast 12:48
Harrie Hekhuis op landgoed Slangenburg in Zelhem
Harrie Hekhuis op landgoed Slangenburg in Zelhem beeld Theo Haerkens

Harrie Hekhuis kijkt vanonder zijn paraplu hoe druilerige regen neerkomt op de jonge bosaanplant. ‘Ze kunnen het nog goed gebruiken’, meent de programmadirecteur Bos en Klimaat van Staatsbosbeheer. De boompjes die twee, drie jaar geleden op het landgoed Slangenburg in Zelhem, even ten oosten van Doetinchem zijn geplant lijken niet erg hard gegroeid. ‘Deze mix van eik, beuk, haagbeuk, linde, zoete kers, esdoorn en els moet eerst goed wortelen.’

De nieuwe bospercelen rond een kruispunt van zandpaden sluiten aan op wat cultuurhistorisch bij het landgoed past. ‘Agrarische percelen die honderden jaren open zijn geweest ga je niet ineens vol zetten met bomen. Met meer struikachtige planten hebben we er verderop voor gezorgd dat de nieuwe aanpla..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.