Boom voor boom krijgt Nederland meer bos: ‘Fantastisch dat allerlei organisaties zich inspannen’

Achtergrond
Voor 2030 moeten het bosareaal in Nederland met tien procent zijn uitgebreid. Dat is een flinke klus waar rijk, provincies en gemeenten druk mee zijn. En ook natuurorganisaties en vrijwilligers steken de handen uit de mouwen. Maar er moet wél meer vaart worden gemaakt.
Theo Haerkens
vrijdag 10 februari 2023 om 02:00 aangepast 12:48
Harrie Hekhuis op landgoed Slangenburg in Zelhem
Harrie Hekhuis op landgoed Slangenburg in Zelhem beeld Theo Haerkens

Harrie Hekhuis kijkt vanonder zijn paraplu hoe druilerige regen neerkomt op de jonge bosaanplant. ‘Ze kunnen het nog goed gebruiken’, meent de programmadirecteur Bos en Klimaat van Staatsbosbeheer. De boompjes die twee, drie jaar geleden op het landgoed Slangenburg in Zelhem, even ten oosten van Doetinchem zijn geplant lijken niet erg hard gegroeid. ‘Deze mix van eik, beuk, haagbeuk, linde, zoete kers, esdoorn en els moet eerst goed wortelen.’

De nieuwe bospercelen rond een kruispunt van zandpaden sluiten aan op wat cultuurhistorisch bij het landgoed past. ‘Agrarische percelen die honderden jaren open zijn geweest ga je niet ineens vol zetten met bomen. Met meer struikachtige planten hebben we er verderop voor gezorgd dat de nieuwe aanpla..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.