Robin doneerde twee keer stamcellen: ‘Toen ik het belletje kreeg, ging ik bidden’

Interview
Met een stamceldonatie kun je iemands leven redden, realiseerde Robin Groenewegen zich. Hij doneerde niet één, maar twee keer stamcellen. ‘Ik vind het tof dat ik letterlijk het leven van hun kind heb mogen redden.’
Sophie van der Velden
donderdag 9 februari 2023 om 16:27 aangepast 17:07
Robin Groenewegen doneerde twee keer stamcellen, aan een vreemde. ‘Ik was helemaal niet zenuwachtig.’
Robin Groenewegen doneerde twee keer stamcellen, aan een vreemde. ‘Ik was helemaal niet zenuwachtig.’ beeld move community
Student Student: achtergrond

Alphen aan den Rijn

Nadat PSV-woordvoerder Thijs Slegers eind vorige week een oproep deed om stamceldonor te worden, meldden zich in een week tijd vierduizend nieuwe donoren bij centrum Matchis, dat het stamcelregister beheert. Slegers lijdt aan een ongeneeslijke vorm van leukemie, maar wilde met de actie aandacht vragen voor het tekort aan stamceldonoren. 

Robin Groenewegen (23) uit Alphen aan den Rijn is al langer stamceldonor. Hij meldde zich in 2020 aan, nadat hij een oproep zag voor stamceldonoren en kwam bij Matchis in het register. 

Stamcellen doneren kan door een beenmergdonatie - een korte operatie onder narcose - of door een bloedtransfusie via een infuus. Robin heeft inmiddels met beide methoden ervaring, vertelt hij. D..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, m'n medestudent zit niet goed in z'n vel. Wat moet ik (juist niet) zeggen? Tien tips

Hoe reageer je op een huisgenoot die vertelt dat het niet goed gaat? Veel studenten hebben last van angst, stress, eenzaamheid en depressie. Drie experts geven - soms ongemakkelijke - tips.

Afbeelding

Groeiend verzet tegen versoepeling bindend studieadvies: 'De stress wordt niet verlaagd, maar verlegd'

De versoepeling van het bindend studieadvies voor eerstejaars studenten stuit op groeiend verzet vanuit het hoger onderwijs. De rectores magnifici van alle universiteiten waarschuwen het kabinet in een brief.

Afbeelding

Stress, werkdruk en tijdelijke contracten. Waarom zou je nog willen promoveren?

Als Fenna IJtsma bij het inleveren van haar masterscriptie vertelt dat ze zou willen promoveren, waarschuwt de scriptiebegeleider haar. Is promoveren echt zo vreselijk? Ze zocht het uit voor de podcast Twijfeltraject.

Afbeelding

Onvrede over versoepeling bindend studieadvies, ook bij studenten: 'Ik hoef dan niet mijn best te doen'

Het plan van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) waarmee een eerstejaarsstudent al met 30 studiepunten doorgaat naar het tweede jaar, stuit op veel kritiek. Ook van studenten zelf. 'Dan hoef ik nauwelijks iets te doen.'

Afbeelding

Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen. 'Thuis wordt er voor me gekookt'

De meeste studenten wonen tegenwoordig thuis tijdens hun studie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat zijn de drie meest opvallende resultaten?

Afbeelding

Op de universiteit slapen voor het klimaat: 'Wij hebben de kans om instituten als Shell aan te pakken'

Utrechtse studenten willen dat de universiteit de banden met fossiele industrie verbreekt. Het College van Bestuur kwam langs, maar beloofde niks. ‘UU, Shell, break up’, riepen de studenten na het gesprek.