Geschiedenis voormalig Nederlands-Indië moet prominentere plek krijgen in het onderwijs

Interview
In het rapport ‘Deel en Verbind’ geeft een commissie onder leiding van voormalig onderwijsminister Jet Bussemaker woensdag advies hoe de kennis over voormalig Nederlands-Indië kan worden verbeterd.
Iva Venneman / vk
woensdag 8 februari 2023 om 03:22 aangepast 07:44
Jet Bussemaker: 'Scholen moeten niet één blokje voormalig Nederlands-Indië behandelen, maar moeten onderwijzen over de koloniale en slavernijgeschiedenis in de breedte.'
Jet Bussemaker: 'Scholen moeten niet één blokje voormalig Nederlands-Indië behandelen, maar moeten onderwijzen over de koloniale en slavernijgeschiedenis in de breedte.' beeld anp / Pim Ras

Den Haag

Aan haar uiterlijk zie je het niet direct, maar net als twee miljoen andere Nederlanders heeft Jet Bussemaker familie die vanuit het voormalig Nederlands-Indië naar Nederland is geëmigreerd. Haar vader groeide er op.

‘Ik stam af van een echte totok (een in Indonesië geboren Europeaan, red.). Mijn familiegeschiedenis van voor de oorlog biedt daarom vooral een traditioneel koloniaal beeld en kende luxe.’ Dat veranderde na de Tweede Wereldoorlog. Bussemakers opa, hoofd van de onderzeedienst in Soerabaja, kwam om bij de tegenaanval na Pearl Harbor. Haar vader kwam na de oorlog ‘vaderloos en berooid’ met zijn broers en moeder naar Nederland. En zoals hij zijn er zo velen in Nederland, zegt Bussemaker.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?