In Ede zamelt de Turkse supermarkt hulpgoederen in voor Turkije: ‘Iedereen wil helpen, dit schokt’

Reportage
Bij de Turkse supermarkt in Ede zamelen inwoners hulpgoederen in voor de getroffenen van de aardbeving in Turkije op de grens met Syrië. ‘De imam die ons huwelijk sloot, is in het gebied. Maar hij en zijn vrouw zijn onbereikbaar.’
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 7 februari 2023 om 20:42 aangepast 14:01
Nil Sinan uit Doorwerth brengt een doos hulpgoederen om naar Turkije te sturen.
Nil Sinan uit Doorwerth brengt een doos hulpgoederen om naar Turkije te sturen. beeld Hans-Lukas Zuurman

Ede

De winkelwagentjes buiten bij de ingang van Turkse supermarkt Lale gaan steeds verder schuil achter een groeiende berg van hulpgoederen voor de getroffenen van de aardbeving in Turkije en Syrië. Jassen, sjaals, truien en babyvoeding: er zit van alles in de zorgvuldig dichtgeknoopte vuilniszakken, big shoppers en kartonnen dozen. De een na de ander komt dinsdag aanrijden om spullen te brengen. 

‘Laat ik een flyer maken en op Facebook zetten, dacht ik maandagavond. Ik zag op sociale media dat er ingezameld werd in andere steden, maar nog niet in Ede’, vertelt initiatiefnemer Cengizhan Alev (23) die samen met zijn vader de supermarkt runt. ‘Ik heb hier lokaal een groot netwerk in de Turkse gemeenschap, maar zoveel hulp had ik niet verwach..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'