Laat asielzoekers werken, zeggen experts, want dat is beter voor hen en voor de economie

Nieuws
Geef asielzoekers gemakkelijker en sneller toegang tot de arbeidsmarkt. Daartoe roepen wetenschappers en experts de regering op. Het huidige beleid is in strijd met Europese regels en ontmoedigt asielzoekers om werk te zoeken, zeggen zij.
Hanke van den Broek
dinsdag 7 februari 2023 om 19:58
Jongeren bij het opvangschip in Amsterdam. Asielzoekers zitten vaak maanden tot jaren in een opvanglocatie, zonder dat ze aan werk kunnen komen.
Jongeren bij het opvangschip in Amsterdam. Asielzoekers zitten vaak maanden tot jaren in een opvanglocatie, zonder dat ze aan werk kunnen komen. beeld anp / Robin Utrecht

Nijmegen/Utrecht

In een manifest, gericht aan minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), pleiten migratie-experts, advocaten en betrokken organisaties voor soepelere regels voor asielzoekers die willen werken. Momenteel mogen zij - als ze zes maanden in Nederland zijn - 24 weken per jaar werken. Dat betekent dat asielzoekers, nadat ze een half jaar aan de slag zijn geweest, weer doelloos in het azc komen te zitten.

En dat is in strijd met het Europees recht, zegt Tesseltje de Lange, hoogleraar migratierecht aan de Radboud Universiteit en initiatiefnemer van de petitie. ‘In het EU-recht is vastgelegd dat asielzoekers - na een eerste termijn van uiterlijk negen maanden - daadwerkelijke toegang tot werk moeten he..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'