Laat asielzoekers werken, zeggen experts, want dat is beter voor hen en voor de economie

Nieuws
Geef asielzoekers gemakkelijker en sneller toegang tot de arbeidsmarkt. Daartoe roepen wetenschappers en experts de regering op. Het huidige beleid is in strijd met Europese regels en ontmoedigt asielzoekers om werk te zoeken, zeggen zij.
Hanke van den Broek
dinsdag 7 februari 2023 om 19:58
Jongeren bij het opvangschip in Amsterdam. Asielzoekers zitten vaak maanden tot jaren in een opvanglocatie, zonder dat ze aan werk kunnen komen.
Jongeren bij het opvangschip in Amsterdam. Asielzoekers zitten vaak maanden tot jaren in een opvanglocatie, zonder dat ze aan werk kunnen komen. beeld anp / Robin Utrecht

Nijmegen/Utrecht

In een manifest, gericht aan minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), pleiten migratie-experts, advocaten en betrokken organisaties voor soepelere regels voor asielzoekers die willen werken. Momenteel mogen zij - als ze zes maanden in Nederland zijn - 24 weken per jaar werken. Dat betekent dat asielzoekers, nadat ze een half jaar aan de slag zijn geweest, weer doelloos in het azc komen te zitten.

En dat is in strijd met het Europees recht, zegt Tesseltje de Lange, hoogleraar migratierecht aan de Radboud Universiteit en initiatiefnemer van de petitie. ‘In het EU-recht is vastgelegd dat asielzoekers - na een eerste termijn van uiterlijk negen maanden - daadwerkelijke toegang tot werk moeten he..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Slapen in de Ziggo Dome of op het station: treinstoring schopt reisplannen passagiers in de war

De treinstoring heeft de reisplannen van tienduizenden passagiers in de war geschopt. Maandag waren het vooral internationale reizigers die in onzekerheid verkeerden. ‘Ik hoop dat we mee kunnen.’

Afbeelding

Op een winterochtend moest wethouder Sissingh uit Groningen rennen voor zijn leven

Er ging een kreet van verontwaardiging door de stad en door het land toen duidelijk werd wat wethouder Sissingh uit Groningen op die koude januari-ochtend was aangedaan.

Afbeelding

Waarom schakelde ProRail na de storing in Amsterdam zo laat over op een back-up? Vier vragen

Het treinverkeer rond Amsterdam lag van zondagmiddag tot maandagochtend plat door een storing. Honderden reizigers strandden of misten hun vlucht. Wat ging er mis en waarom stelde ProRail het noodplan niet eerder in werking?

Afbeelding

Treinverkeer rond Amsterdam start weer op na grote storing, NS verwacht nog wel vertragingen

De NS start het treinverkeer rond Amsterdam weer op, dat sinds zondag plat lag door een storing. Treinen zouden vanaf 09.00 uur weer gaan rijden, al moeten reizigers maandagochtend wel rekening houden met verstoringen.

Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.