Veel verschillen, maar PvdA en JA21 zijn het in Drenthe ook vaak eens: ‘Die Nedersaksenlijn komt er’

Interview
Twaalf unieke provincies, met elk hun eigen sores en regionale karakter. Op weg naar de Provinciale Statenverkiezingen zoekt het Nederlands Dagblad uit wie er aan de knoppen zitten en welke kwesties er spelen. Vandaag: Drenthe.
Gerard ter Horst
dinsdag 7 februari 2023 om 16:30 aangepast 17:25
Thomas Blinde (JA21) en Yvonne Turenhout (PvdA) bij het Drentse provinciehuis.
Thomas Blinde (JA21) en Yvonne Turenhout (PvdA) bij het Drentse provinciehuis. beeld Duncan Wijting
Provinciale Statenverkiezingen

Assen

In Drenthe leeft de wolf - in het echt én in het politieke debat. Aan het eind van het gesprek met de lijsttrekkers Yvonne Turenhout (PvdA) en Thomas Blinde (JA21) duikt het roofdier op. Het nieuws van die dag is dat in Drenthe in 2022 in totaal vijfhonderd schapen zijn aangevallen, een forse toename. ‘Leven met de wolf is een uitdaging’, zegt Turenhout. Volgens haar moeten goede voorlichting, compensatie van schade én de juiste ‘beheermaatregelen’ de wolf in toom houden. ‘Beheer ja’, knikt Blinde instemmend. ‘En zonodig afschieten.’ Dat kan volgens Turenhout niet. ‘Je overtreedt de wet als je hem ongezouten afschiet.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

'LPF-achtige toestanden' zijn geen draaiboek voor BBB, maar de partij gaat niet zorgeloos aan de slag

De BoerBurgerBeweging is niet te vergelijken met nieuwe partijen die eerder deze eeuw opkwamen, blonken en verzonken. Elk van die geschiedenissen had z’n unieke omstandigheden. De BBB kent wel haar eigen voetangels en klemmen.

Afbeelding

BBB is overal de grootste, maar de overmacht en coalitiekansen verschillen sterk per regio

De BoerBurgerBeweging heeft in één klap de grootste statenfractie in alle provincies, maar de afstand tot andere partijen verschilt enorm per landsdeel. Een overzicht van de nieuwe machtsverhoudingen per provincie.

Afbeelding

In Leiden is het die andere groene partij die aan het langste eind trekt. Hoe komt dat?

Net als een groot deel van de rest van het land kleurde ook Leiden na de verkiezingen groen. Maar dan niet het groen van de BoerBurgerBeweging, maar dat van GroenLinks. ‘Een stem voor het klimaat vind ik belangrijk.’

Afbeelding

In dit Overijsselse CDA-bolwerk stemmen drie op de vijf mensen BBB: 'Het wordt hier gewoon telkens minder'

Nergens was de opmars van de BBB zo reusachtig als in het Overijsselse Tubbergen. Bijna drie op de vijf mensen stemden er op de partij van Caroline van der Plas. ‘De leefbaarheid wordt hier al jarenlang minder.’

Afbeelding

In Amersfoort moet iedereen zelf kunnen stemmen. 'Met simpele aanpassingen kun je veel mensen helpen'

Ook mensen met een beperking konden woensdag in Amersfoort hun stem uitbrengen. De gemeente experimenteert met extra toegankelijke en prikkelarme stembureaus. ‘Anders zou ik me geen raad weten’, zegt Fem (74).