Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

Nieuws
De spreidingswet is ‘onnodig complex’ en ‘roept dringende vragen op’ over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel. De regering moet het wetsvoorstel daarom aanpassen, vindt het adviesorgaan.
Hanke van den Broek
maandag 6 februari 2023 om 11:59 aangepast 16:56
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. beeld ANP/ Kees van de Veen

Den Haag

De Raad van State is gevraagd om een spoedadvies uit te brengen over het wetsvoorstel, vanwege de crisis in de asielopvang. Met de langverwachte spreidingswet wil staatssecretaris Eric van der Burg zorgen dat asielzoekers eerlijker over het land worden verdeeld. Gemeenten die tot nu toe geen asielzoekers opvingen, komen daar met deze wet niet meer onderuit.

De Raad van State onderstreept in het advies het belang van een ‘solide en duurzaam opvangstelsel’. De spreidingswet, waardoor gemeenten wettelijk worden verplicht om asielzoekers op te vangen, kan daaraan bijdragen. Zeker gezien het aantal nieuwe opvangplekken dat dit jaar nodig zal zijn - naar verwachting bijna 40.000 -  heeft het adviesorgaan begrip voor de ur..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?