Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

Nieuws
De spreidingswet is ‘onnodig complex’ en ‘roept dringende vragen op’ over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel. De regering moet het wetsvoorstel daarom aanpassen, vindt het adviesorgaan.
Hanke van den Broek
maandag 6 februari 2023 om 11:59 aangepast 16:56
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. beeld ANP/ Kees van de Veen

Den Haag

De Raad van State is gevraagd om een spoedadvies uit te brengen over het wetsvoorstel, vanwege de crisis in de asielopvang. Met de langverwachte spreidingswet wil staatssecretaris Eric van der Burg zorgen dat asielzoekers eerlijker over het land worden verdeeld. Gemeenten die tot nu toe geen asielzoekers opvingen, komen daar met deze wet niet meer onderuit.

De Raad van State onderstreept in het advies het belang van een ‘solide en duurzaam opvangstelsel’. De spreidingswet, waardoor gemeenten wettelijk worden verplicht om asielzoekers op te vangen, kan daaraan bijdragen. Zeker gezien het aantal nieuwe opvangplekken dat dit jaar nodig zal zijn - naar verwachting bijna 40.000 -  heeft het adviesorgaan begrip voor de ur..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.