Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

Nieuws
De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat ‘protesten steeds grimmiger worden’ en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.
anp
maandag 6 februari 2023 om 03:20
Gerrit van der Burg
Gerrit van der Burg beeld anp / Robin Utrecht

Den Haag

Over de kritiek op de acht omstreden arrestaties zegt Van der Burg tegen de krant: ‘Die aanhoudingen zijn op verdenking van opruiing, een strafbaar feit, gebaseerd. En we hebben de meest laagdrempelige manier gebruikt om hen op te pakken.’ Van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal van het OM, reageert op de beslissing van het OM om de klimaatdemonstranten die zouden hebben opgeroepen tot een blokkade van de A12 vorige week preventief te arresteren. Zij werden weer vrijgelaten maar kregen een gebiedsverbod mee. Vorige week zaterdag, op de dag van de Extinction Rebellion-demonstratie zelf werden 768 mensen opgepakt, het merendeel voor het blokkeren van de weg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.