Aandacht voor het slavernijverleden op Curaçao. ‘Ik dans niet voor de Oranjes, maar voor mijn volk’

Reportage
De laatste dag van het bezoek aan Curaçao van prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima staat in het teken van het slavernijverleden. ‘Mentaal zijn we op het eiland nog steeds slaaf.’
Marina de Haan
vrijdag 3 februari 2023 om 21:32 aangepast 4 februari 2023 08:39
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia kijken bij Landhuis Knip op Curaçao naar een voorstelling. Bij hun bezoek is veel aandacht voor het slavernijverleden.
Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Amalia kijken bij Landhuis Knip op Curaçao naar een voorstelling. Bij hun bezoek is veel aandacht voor het slavernijverleden. beeld anp / Robin Utrecht

Willemstad

In het historische, karakteristiek geel gekleurde Landhuis Knip - op steenworp afstand van het bekende strand Grote Knip - zijn de Oranjes in gesprek met nazaten van tot slaaf gemaakten. De ontmoeting is enkel voor een select publiek toegankelijk. Buitenstaanders komen niet eens in de buurt van het landhuis, waarin ook het Tula Museum - dat nu wordt gerenoveerd - is gevestigd. Zelfs de eenrichtingsweg die langs het landhuis voert, is afgesloten.

De koninklijke delegatie is vrijdagochtend niet zomaar bij Landhuis Knip in het westen - Bandabou - van Curaçao, op zo’n 43 kilometer van Willemstad. Plantage Knip was in het verleden een van de meest welvarende plantages van het eiland. Op 17 augustus 1795 brak bij het landhuis de groot..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.