Asieladvocaat Wil Eikelboom: ‘We moeten barmhartig zijn voor mensen die niets bijdragen aan onze economie’

Interview
Asieladvocaat Wil Eikelboom is wel wat gewend van de Nederlandse overheid. Maar dat de regering de wet zou overtreden om vluchtelingen te weren, schokte zelfs hem. En hij is ongerust over de toekomst. ‘Zolang het om de vreemdeling gaat, maken mensen zich weinig zorgen. Maar wie weet wat er nog aankomt.’
Hanke van den Broek
zaterdag 4 februari 2023 om 01:23 aangepast 16:09
Wil Eikelboom: 'Het is me steeds meer duidelijk geworden dat asielzoekers echt moeten knokken voor hun rechten.'
Wil Eikelboom: 'Het is me steeds meer duidelijk geworden dat asielzoekers echt moeten knokken voor hun rechten.' beeld Martin Waalboer

Toen Wil Eikelboom vijftien jaar geleden begon als asieladvocaat, moest hij anderen vaak uitleggen wat zijn werk inhield. Vrijwel niemand had toen een idee hoe een asielprocedure verliep, merkte hij, en mensen hadden geen sterke mening over asielzoekers. ‘Voor zover mensen er toen een mening over hadden, vonden ze het allemaal super goed, wat ik deed. ‘Fijn dat we die mensen kunnen bijstaan’, zeiden ze, en ‘goed dat je dat werk doet’. Dus ja, het deed het wel goed op feestjes.’

Op de feestjes waar hij nu komt, is dat nog steeds zo, lacht de inmiddels ervaren asieladvocaat. Maar in algemene zin is het maatschappelijk en politiek klimaat rondom asiel omgeslagen, vertelt hij in het statige Amsterdamse kantoor van Prakken d’Oliveira..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.