Asieladvocaat Wil Eikelboom: ‘We moeten barmhartig zijn voor mensen die niets bijdragen aan onze economie’

Interview
Asieladvocaat Wil Eikelboom is wel wat gewend van de Nederlandse overheid. Maar dat de regering de wet zou overtreden om vluchtelingen te weren, schokte zelfs hem. En hij is ongerust over de toekomst. ‘Zolang het om de vreemdeling gaat, maken mensen zich weinig zorgen. Maar wie weet wat er nog aankomt.’
Hanke van den Broek
zaterdag 4 februari 2023 om 01:23 aangepast 16:09
Wil Eikelboom: 'Het is me steeds meer duidelijk geworden dat asielzoekers echt moeten knokken voor hun rechten.'
Wil Eikelboom: 'Het is me steeds meer duidelijk geworden dat asielzoekers echt moeten knokken voor hun rechten.' beeld Martin Waalboer

Toen Wil Eikelboom vijftien jaar geleden begon als asieladvocaat, moest hij anderen vaak uitleggen wat zijn werk inhield. Vrijwel niemand had toen een idee hoe een asielprocedure verliep, merkte hij, en mensen hadden geen sterke mening over asielzoekers. ‘Voor zover mensen er toen een mening over hadden, vonden ze het allemaal super goed, wat ik deed. ‘Fijn dat we die mensen kunnen bijstaan’, zeiden ze, en ‘goed dat je dat werk doet’. Dus ja, het deed het wel goed op feestjes.’

Op de feestjes waar hij nu komt, is dat nog steeds zo, lacht de inmiddels ervaren asieladvocaat. Maar in algemene zin is het maatschappelijk en politiek klimaat rondom asiel omgeslagen, vertelt hij in het statige Amsterdamse kantoor van Prakken d’Oliveira..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.

Afbeelding

Met de VVD het bos in: 'Prachtig toch? En hier valt nog geld mee te verdienen ook'

De VVD heeft zich lang verzet, maar onder druk van rechterlijke uitspraken zien de liberalen nu ook de noodzaak in van natuurbehoud. ‘Ik wil vooral vooruit kijken.’

Afbeelding

Last van klimaatangst? Met deze tips blijf je mentaal gezond. 'Iets doen helpt, hoe klein ook'

De klimaatcrisis is een wereldwijd probleem, waar je weinig invloed op hebt. Een sterk recept voor angstige en zelfs depressieve gevoelens, weten klimaatpsychologen. Zes tips om mentaal gezond te blijven.

Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.