Elke dag worden vier verpleegkundigen freelancer. ‘Het is natuurlijk de wereld op z’n kop’

Nieuws
Het aantal verpleegkundigen dat als zelfstandige aan de slag gaat, is in vijf jaar tijd verdriedubbeld, zo blijkt uit cijfers die deze krant opvroeg bij het handelsregister. ‘Een vervelende vicieuze cirkel’, stelt zorgeconoom Wim Groot.
Jaco Wilschut Judith de Ruiter
maandag 6 februari 2023 om 02:18 aangepast 06:25
Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ergert zich aan verpleegkundigen die zelfstandig aan de slag gaan. 'Solidair naar hun mede-verpleegkundigen is het zeker niet.'
Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ergert zich aan verpleegkundigen die zelfstandig aan de slag gaan. 'Solidair naar hun mede-verpleegkundigen is het zeker niet.' beeld anp / Robin Utrecht

Amersfoort

Administratieve rompslomp, steeds vaker de onpopulaire diensten moeten werken en het idee dat je niet genoeg kan doen voor mensen. Het zijn allemaal redenen waarom verpleegkundigen besluiten zelfstandig te gaan werken, bevestigt Sandra van de Wiel. Als woordvoerder van beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) hoort ze vaker dat verpleegkundigen uit onvrede vertrekken. 

Begin 2023 werkten 4822 van de ruim 200 duizend verpleegkundigen in eigen dienst, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) die deze krant opvroeg. In januari 2022 waren dat er 3455. Daarmee is binnen een jaar het aantal freelance verpleegkundigen met veertig procent toegenomen: in 2022 zegden gemiddeld elke ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.