Elke dag worden vier verpleegkundigen freelancer. ‘Het is natuurlijk de wereld op z’n kop’

Nieuws
Het aantal verpleegkundigen dat als zelfstandige aan de slag gaat, is in vijf jaar tijd verdriedubbeld, zo blijkt uit cijfers die deze krant opvroeg bij het handelsregister. ‘Een vervelende vicieuze cirkel’, stelt zorgeconoom Wim Groot.
Jaco Wilschut Judith de Ruiter
maandag 6 februari 2023 om 02:18 aangepast 06:25
Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ergert zich aan verpleegkundigen die zelfstandig aan de slag gaan. 'Solidair naar hun mede-verpleegkundigen is het zeker niet.'
Wouter van der Horst, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) ergert zich aan verpleegkundigen die zelfstandig aan de slag gaan. 'Solidair naar hun mede-verpleegkundigen is het zeker niet.' beeld anp / Robin Utrecht

Amersfoort

Administratieve rompslomp, steeds vaker de onpopulaire diensten moeten werken en het idee dat je niet genoeg kan doen voor mensen. Het zijn allemaal redenen waarom verpleegkundigen besluiten zelfstandig te gaan werken, bevestigt Sandra van de Wiel. Als woordvoerder van beroepsorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (V&VN) hoort ze vaker dat verpleegkundigen uit onvrede vertrekken. 

Begin 2023 werkten 4822 van de ruim 200 duizend verpleegkundigen in eigen dienst, zo blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KVK) die deze krant opvroeg. In januari 2022 waren dat er 3455. Daarmee is binnen een jaar het aantal freelance verpleegkundigen met veertig procent toegenomen: in 2022 zegden gemiddeld elke ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.