‘Het terugdringen van de methaanuitstoot scheelt een halve graad opwarming’

Achtergrond
‘Veel mensen denken bij methaan aan industrie, kolenwinning en veeteelt, maar de belangrijkste bron van methaan zijn water-ecoystemen’, zegt ecoloog Annelies Veraart. Zij doet aan de Radboud Universiteit in Nijmegen onderzoek naar de methaanuitstoot uit wateren zoals meren, rivieren en sloten. Ook uit moerassen, kustgebieden en andere waterrijke natuurgebieden kan veel methaan vrijkomen.
Petra Noordhuis
vrijdag 3 februari 2023 om 12:54 aangepast 20:18
Ecoloog Annelies Veraart met de meetkamer die ze bij zich had tijdens haar expeditie naar Spitsbergen om de methaanuitstoot uit meren te meten. 'Het is een soort van omgekeerde emmer waarin het methaan zich ophoopt.'
Ecoloog Annelies Veraart met de meetkamer die ze bij zich had tijdens haar expeditie naar Spitsbergen om de methaanuitstoot uit meren te meten. 'Het is een soort van omgekeerde emmer waarin het methaan zich ophoopt.' beeld Van Assendelft / Jeroen Appels

Methaan (CH₄) levert na koolstofdioxide (CO₂) de grootste bijdrage aan klimaatverandering. Koolstofdioxide draagt voor ongeveer twee derde bij aan het broeikaseffect, methaan voor ruim 16 procent. Vorig jaar was er een recorduitstoot van methaan. Hoe dat kan is niet helemaal duidelijk, maar de oorzaak lijkt te liggen in een verhoogde methaanuitstoot door natte en warme natuurgebieden.

Methaan ontstaat als organisch materiaal ontbindt in afwezigheid van zuurstof. Dit gebeurt bijvoorbeeld met plantenresten in de bodem van meren en sloten. Bij het ontbindingsproces zijn micro-organismen betrokken; bacteriën en schimmels. ‘Er zijn micro-organismen die methaan produceren en er zijn micro-organismen die methaan afbreken’, vertelt Vera..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'