Oekraïners sneller aan het werk dan erkende vluchtelingen ‘Het is bureaucratische discriminatie’

Achtergrond
46 procent van de gevluchte Oekraïners in Nederland is inmiddels in loondienst, zo maakte het CBS woensdag bekend. Hoe kan het dat erkende vluchtelingen dan vaak jarenlang in de bijstand zitten? Voormalig Triodos-bankman Raphaël Nouwen zocht het uit. ‘Het is bureaucratische discriminatie.’
Loes Reijmer / vk
vrijdag 3 februari 2023 om 01:00 aangepast 08:49
Raphaël Nouwen (links) in gesprek met een vluchteling (die niet met zijn naam in de krant wil) bij het azc in Utrecht.
Raphaël Nouwen (links) in gesprek met een vluchteling (die niet met zijn naam in de krant wil) bij het azc in Utrecht. beeld Elisa Maenhout

Utrecht

Raphaël Nouwen liep rond met een vraag. Op dat moment werkte hij in de zakelijke financiering voor Triodos, de duurzame bank. Vluchtelingen hadden altijd al zijn aandacht. Een paar jaar geleden hadden twee Syrische statushouders met behulp van Triodos het eerste eco-dönerrestaurant van Nederland geopend – ecologische döner inderdaad, zoals de bank het graag ziet.

De vraag die hem bezighield was: hoe kan het toch dat zo veel statushouders, erkende vluchtelingen dus, in de bijstand zitten? Vijf jaar na het verkrijgen van een verblijfsvergunning heeft slechts 42 procent een baan. Waardoor komt dat?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.