Nederland met schrik vrij na geïsoleerde uitbraak gekkekoeienziekte

Achtergrond
Het is dus géén uitbraak. Met een haast hoorbare zucht van opluchting constateerden onderzoekers woensdagmiddag dat het geval van gekkekoeienziekte dat eerder die dag werd aangetroffen, een geïsoleerde uitbraak was.
Maarten Keulemans / vk
donderdag 2 februari 2023 om 02:00
Het geval van gekkekoeienziekte in Zuid-Holland blijkt niet te zijn veroorzaakt door besmet veevoer.
Het geval van gekkekoeienziekte in Zuid-Holland blijkt niet te zijn veroorzaakt door besmet veevoer. beeld belga photo / Laurie Dieffembacq

Amsterdam

Gekkekoeienziekte komt in twee vormen voor. Beducht zijn onderzoekers voor de ‘klassieke’ variant, die koeien kunnen krijgen door het eten van besmet diervoer. Dat zou immers kunnen betekenen dat er meerdere koeien zijn getroffen door de ziekte, die ook voor mensen gevaarlijk is. 

Maar in het geval van de dode koe waar de ziekte woensdag op een boerderij in Zuid-Holland werd aangetoond, gaat het om de zogeheten ‘atypische’ variant. Die kan spontaan ontstaan, door ouderdom van de koe. En de vondst ervan betekent vooral dat de detectie goed werkt, niet dat er een acuut gevaar is voor de volksgezondheid. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Evert Jan Roskam wilde boeren winnen voor de NSB, maar vond theoloog Klaas Schilder tegenover zich

De komst van het voorjaar was een reden tot feest, vond boerenleider en NSB'er Roskam. En dus kwamen 'foute' boeren in 1941 massaal naar Den Haag om hun liefde voor bloed en bodem te uiten.

Afbeelding

Landen maken wereldwijde afspraken over water. 'Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis'

Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte en/of water van slechte kwaliteit.

Afbeelding

Corona-lockdowns dreunen nog na in het onderwijs: scholieren maken vaker ruzie en luisteren slechter

Sinds de coronapandemie vertonen middelbare scholieren meer gedragsproblemen, maken ze eerder ruzie en zoeken ze vaker de grenzen op. “Ze staan niet aan”, klagen docenten.’

Afbeelding

Hoe de coronapandemie de jonge generatie heeft ontwricht: 'Ze zijn het ondergeschoven kindje'

Op school, op straat, thuis en op de studentenvereniging, overal is het merkbaar: de coronapandemie bemoeilijkt het leven van jongeren nog steeds. ‘Veel vaker stellen zij de vraag: “Wat is mijn leven nog waard?”’

Afbeelding

Opgesloten in een Grieks vluchtelingenkamp: 'Dit had nooit mogen én hoeven gebeuren'

Hulpverlener Nick van der Steenhoven stelt de Nederlandse Staat aansprakelijk voor het schenden van mensenrechten. ‘Dit is een direct gevolg van de EU-Turkijedeal waar Rutte trots op is.’

Afbeelding

'Nederland is aansprakelijk voor mensenrechtenschendingen door Turkijedeal'

Al zeven jaar lang worden de mensenrechten van migranten en asielzoekers geschonden door de gevolgen van de Turkijedeal, zeggen hulporganisaties. Zij stellen de Nederlandse overheid hiervoor aansprakelijk.