Een kerkdienst en een stille tocht: De Watersnoodramp zit in het collectieve geheugen van Oude-Tonge

Achtergrond
In Oude-Tonge, een dorpje op Goeree-Overflakkee, hangt de vlag op veel plekken halfstok. In het gebouw van de Rooms-Katholieke Kerk wordt een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de Watersnoodramp. ‘We gaan hier samen doorheen.’
Elian Yahye
woensdag 1 februari 2023 om 18:53 aangepast 15:08
Prinses Beatrix bij de herdenking van de Watersnoodramp in Oude-Tonge.
Prinses Beatrix bij de herdenking van de Watersnoodramp in Oude-Tonge. beeld anp / Koen van Weel
Niet te missen

Oude-Tonge

Als de kerkdeuren om negen uur ‘s morgens opengaan, stroomt de kerk al snel vol. Het geroezemoes verstomt zodra prinses Beatrix binnenkomt. Als vijftienjarige kroonprinses zag zij de gevolgen van de overstromingen met eigen ogen. Meteen nadat het nieuws van de ramp naar buiten kwam, brachten zij en koningin Juliana een bezoek aan een deel van het rampgebied. 

Dat Beatrix nu bij deze herdenkingsdienst aanwezig is ‘voelt voor het dorp als een hart onder de riem’, vertelt een vertegenwoordiger van de organisatie. 

De dienst is in eerste instantie bedoeld voor nabestaanden van de ramp die zich precies zeventig jaar geleden voltrok. Maar de bijeenkomst trekt ook veel andere belangstellenden. Uiteindelijk zitten er in de kerk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest vanwege grensoverschrijdend gedrag

Kees Roest mag niet meer aan het werk als psycholoog, oordeelt het tuchtcollege in Den Bosch. Zijn ‘aanraakbehandelingen’ waren volgens de inspectie verre van professioneel.

Afbeelding

Eerder verschijnen op het werk zonder betaald te krijgen, mag de werkgever dit vragen?

Verplicht vóór werktijd aanwezig zijn om in te loggen of de winkel te kunnen openen: veel werknemers krijgen die extra ‘voorbereidingstijd’ niet uitbetaald. En dat terwijl ze daar vaak wel recht op hebben.

Afbeelding

Reconstructie: Hoe het protest van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst zo kon escaleren

De demonstratie tegen zwarte piet in Staphorst liep in november totaal uit de hand. De politie vergat routes uit te delen. En wist de burgemeester vooraf wel of niet dat er wanorde kon ontstaan? Een reconstructie.

Afbeelding

'Duutsers' waren vriendelijke lui, vonden ze in Rouveen. 'Verhaal over de oorlog is minder eenduidig dan we denken'

In de documentaire Duutsers vertellen de laatste getuigen - de kinderen van toen - hoe de Tweede Wereldoorlog op het platteland in Rouveen verliep. ‘Voor een reëel perspectief van de oorlog moet je ook dit soort verhalen horen.'

Afbeelding

Jarig zijn op Dodenherdenking, hoe vier je dat? 'Rond het avondeten verandert de sfeer'

De vlag hijsen met haar vader en een verdrietige moeder. Dat is wat Marijke zich herinnert van haar verjaardag op 4 mei. Ieder jaar keert het zware gevoel terug. Waar komt dat vandaan? Ze onderzocht het in haar podcast.