Een kerkdienst en een stille tocht: De Watersnoodramp zit in het collectieve geheugen van Oude-Tonge

Achtergrond
In Oude-Tonge, een dorpje op Goeree-Overflakkee, hangt de vlag op veel plekken halfstok. In het gebouw van de Rooms-Katholieke Kerk wordt een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de Watersnoodramp. ‘We gaan hier samen doorheen.’
Elian Yahye
woensdag 1 februari 2023 om 18:53 aangepast 2 februari 2023 15:08
Prinses Beatrix bij de herdenking van de Watersnoodramp in Oude-Tonge.
Prinses Beatrix bij de herdenking van de Watersnoodramp in Oude-Tonge. beeld anp / Koen van Weel
Niet te missen

Oude-Tonge

Als de kerkdeuren om negen uur ‘s morgens opengaan, stroomt de kerk al snel vol. Het geroezemoes verstomt zodra prinses Beatrix binnenkomt. Als vijftienjarige kroonprinses zag zij de gevolgen van de overstromingen met eigen ogen. Meteen nadat het nieuws van de ramp naar buiten kwam, brachten zij en koningin Juliana een bezoek aan een deel van het rampgebied. 

Dat Beatrix nu bij deze herdenkingsdienst aanwezig is ‘voelt voor het dorp als een hart onder de riem’, vertelt een vertegenwoordiger van de organisatie. 

De dienst is in eerste instantie bedoeld voor nabestaanden van de ramp die zich precies zeventig jaar geleden voltrok. Maar de bijeenkomst trekt ook veel andere belangstellenden. Uiteindelijk zitten er in de kerk..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Praat je met je kinderen over klimaatverandering of niet? 'Wij hebben veel gehad aan de boeken van Narnia'

Praat je met kinderen over klimaatverandering, of scherm je ze ervoor af? ‘Kinderen zien en horen veel. Als je er wel over praat, biedt dat de kans om uit te leggen wat je kunt doen.’

Afbeelding

Hoe een dominee met haar baby deelnam aan het klimaatprotest. En toen stonden daar twee waterkanonnen

Dominee Sifra Baayen nam zaterdag met haar 5 maanden oude dochter deel aan de klimaatdemonstratie in Den Haag. Van een bidstond op de stoep tot borstvoeding op het asfalt: alles om aandacht te vragen voor het klimaat.

Afbeelding

Ekelmans is VVD-raadslid én predikant in opleiding: 'Ik ben ook liberaal in mijn theologische opvattingen'

Al jaren is hij lid van de VVD, maar nu wordt predikant in opleiding Gerard Ekelmans ook raadslid voor de liberale partij in Hilversum. Hoe combineert hij zijn theologie-opleiding met zijn VVD-raadslidmaatschap?

Afbeelding

Melkveehouder Pieter is positief over BBB, maar stemt SGP: 'Er is meer in het leven dan stikstof'

Pieter en Alien van Zijtveld, jonge dertigers, zijn sinds ruim een jaar baas op hun eigen melkveebedrijf met 120 koeien. Ze zijn benieuwd hoe BBB water bij de wijn gaat doen. ‘Dat zal niet meevallen.’

Afbeelding

Wat deed de vaccinatiediscussie met onze relaties? 'Stop met de term wappie'

Kunnen we in Nederland nog wel een goed gesprek voeren over een gepolariseerd thema als coronavaccinatie? Jazeker, zeggen hoogleraren sociale psychologie Paul van Lange en Kees van den Bos. Zij geven tips.

Afbeelding

De behandeling van transgenderjongeren in Nederland werd geprezen. Nu groeit de kritiek juist

Nederland werd met de benadering van transgender jongeren gidsland. Nu het aantal jongeren dat in transitie wil snel toeneemt, en spijtoptanten zich melden, neemt de kritiek toe. Is de ‘Dutch approach’ nog de manier?