Weer ophef rond Ongehoord Nederland. Wat is er aan de hand bij de omroep? Vijf vragen

Nieuws
De kans dat omroep Ongehoord Nederland van televisie wordt gehaald, wordt groter en groter. De NPO is van plan om ON! een derde financiële sanctie op te leggen. Wat is er aan de hand?
Julia Schipper
woensdag 1 februari 2023 om 17:01 aangepast 18:18
Pepijn van Houwelingen (FvD) wordt geïnterviewd door Jonathan Krispijn, verslaggever van Ongehoord Nederland. De omroep krijgt mogelijk een derde boete.
Pepijn van Houwelingen (FvD) wordt geïnterviewd door Jonathan Krispijn, verslaggever van Ongehoord Nederland. De omroep krijgt mogelijk een derde boete. anp / Peter Hilz
Niet te missen

Ongehoord Nederland (ON!) heeft de journalistieke code van de NPO in het tweede seizoen van het programma Ongehoord Nieuws ‘stelselmatig overtreden’. Dat maakte de NPO deze week bekend.

Aanleiding voor de mogelijke sanctie is een rapport van de Ombudsman, dat eind november verscheen.

Wat is de boodschap van Ongehoord Nederland?

Naar eigen zeggen is ON! een op ‘nieuws- en actualiteiten gerichte omroep die op TV en via podcasts de andere kant van de nieuwsbol belicht.’ ON! begon met het actualiteitenprogramma Ongehoord Nieuws. De uitzendingen van Ongehoord Nieuws leidden meerdere malen tot ophef en controverse. Dat terwijl het programma gemiddeld 138.000 kijkers per aflevering trekt. 

Waar gaat de ophef over?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest vanwege grensoverschrijdend gedrag

Kees Roest mag niet meer aan het werk als psycholoog, oordeelt het tuchtcollege in Den Bosch. Zijn ‘aanraakbehandelingen’ waren volgens de inspectie verre van professioneel.

Afbeelding

Eerder verschijnen op het werk zonder betaald te krijgen, mag de werkgever dit vragen?

Verplicht vóór werktijd aanwezig zijn om in te loggen of de winkel te kunnen openen: veel werknemers krijgen die extra ‘voorbereidingstijd’ niet uitbetaald. En dat terwijl ze daar vaak wel recht op hebben.

Afbeelding

Reconstructie: Hoe het protest van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst zo kon escaleren

De demonstratie tegen zwarte piet in Staphorst liep in november totaal uit de hand. De politie vergat routes uit te delen. En wist de burgemeester vooraf wel of niet dat er wanorde kon ontstaan? Een reconstructie.

Afbeelding

'Duutsers' waren vriendelijke lui, vonden ze in Rouveen. 'Verhaal over de oorlog is minder eenduidig dan we denken'

In de documentaire Duutsers vertellen de laatste getuigen - de kinderen van toen - hoe de Tweede Wereldoorlog op het platteland in Rouveen verliep. ‘Voor een reëel perspectief van de oorlog moet je ook dit soort verhalen horen.'