Verwarming lager, meer schimmel in huis: ‘Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan’

Achtergrond
Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?
Eduard Sloot
donderdag 2 februari 2023 om 10:46 aangepast 08:49
Protest tegen achterstallig onderhoud van woningen in de Staatsliedenbuurt in Schiedam met de leus 'Woon min schimmel plus'.
Protest tegen achterstallig onderhoud van woningen in de Staatsliedenbuurt in Schiedam met de leus 'Woon min schimmel plus'. beeld anp / Hans van Rhoon
Student Student: achtergrond

Amersfoort

Rotterdammers die deze wintermaanden ‘s avonds met een jas aan op de bank zitten: Kevin van Eikeren van woningcorporatie Woonstad Rotterdam komt het geregeld tegen wanneer hij ‘s avonds door zijn eigen buurt in Rotterdam zuid loopt.

Het is begrijpelijk dat bewoners die het financieel niet breed hebben de thermostaat lager zetten. In december bleek uit een peiling van Ipsos dat bijna de helft van de Nederlanders de verwarming lager of zelfs uit zet om kosten te besparen. Maar lage temperatuur en weinig ventilatie zorgt ook voor meer vocht in huis en daarmee meer kans op schimmel. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, m'n medestudent zit niet goed in z'n vel. Wat moet ik (juist niet) zeggen? Tien tips

Hoe reageer je op een huisgenoot die vertelt dat het niet goed gaat? Veel studenten hebben last van angst, stress, eenzaamheid en depressie. Drie experts geven - soms ongemakkelijke - tips.

Afbeelding

Groeiend verzet tegen versoepeling bindend studieadvies: 'De stress wordt niet verlaagd, maar verlegd'

De versoepeling van het bindend studieadvies voor eerstejaars studenten stuit op groeiend verzet vanuit het hoger onderwijs. De rectores magnifici van alle universiteiten waarschuwen het kabinet in een brief.

Afbeelding

Stress, werkdruk en tijdelijke contracten. Waarom zou je nog willen promoveren?

Als Fenna IJtsma bij het inleveren van haar masterscriptie vertelt dat ze zou willen promoveren, waarschuwt de scriptiebegeleider haar. Is promoveren echt zo vreselijk? Ze zocht het uit voor de podcast Twijfeltraject.

Afbeelding

Onvrede over versoepeling bindend studieadvies, ook bij studenten: 'Ik hoef dan niet mijn best te doen'

Het plan van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) waarmee een eerstejaarsstudent al met 30 studiepunten doorgaat naar het tweede jaar, stuit op veel kritiek. Ook van studenten zelf. 'Dan hoef ik nauwelijks iets te doen.'

Afbeelding

Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen. 'Thuis wordt er voor me gekookt'

De meeste studenten wonen tegenwoordig thuis tijdens hun studie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat zijn de drie meest opvallende resultaten?

Afbeelding

Op de universiteit slapen voor het klimaat: 'Wij hebben de kans om instituten als Shell aan te pakken'

Utrechtse studenten willen dat de universiteit de banden met fossiele industrie verbreekt. Het College van Bestuur kwam langs, maar beloofde niks. ‘UU, Shell, break up’, riepen de studenten na het gesprek.