Verwarming lager, meer schimmel in huis: ‘Haal trekker door de badkamer en kook met deksel op de pan’

Achtergrond
Dat Nederlanders de verwarming massaal lager hebben gezet, lijkt te leiden tot meer gevallen van schimmel in huis. Dat is niet zonder gevaar voor de gezondheid. Hoe kun je schimmel het beste voorkomen?
Eduard Sloot
donderdag 2 februari 2023 om 10:46 aangepast 10 februari 2023 08:49
Protest tegen achterstallig onderhoud van woningen in de Staatsliedenbuurt in Schiedam met de leus 'Woon min schimmel plus'.
Protest tegen achterstallig onderhoud van woningen in de Staatsliedenbuurt in Schiedam met de leus 'Woon min schimmel plus'. beeld anp / Hans van Rhoon
Student Student: achtergrond

Amersfoort

Rotterdammers die deze wintermaanden ‘s avonds met een jas aan op de bank zitten: Kevin van Eikeren van woningcorporatie Woonstad Rotterdam komt het geregeld tegen wanneer hij ‘s avonds door zijn eigen buurt in Rotterdam zuid loopt.

Het is begrijpelijk dat bewoners die het financieel niet breed hebben de thermostaat lager zetten. In december bleek uit een peiling van Ipsos dat bijna de helft van de Nederlanders de verwarming lager of zelfs uit zet om kosten te besparen. Maar lage temperatuur en weinig ventilatie zorgt ook voor meer vocht in huis en daarmee meer kans op schimmel. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat hadden de coronamaatregelen voor zin? 'Ik denk dat we gefaald hebben bij de uitleg'

Drie jaar geleden is het dat het kabinet de eerste lockdown afkondigde. Wat werkte, en wat was toch een beetje overbodig? Naar welke maatregelen zouden epidemiologen nú grijpen, als het wéér zou gebeuren?

Afbeelding

Hoe staat het met het feminisme in Nederland? 'Verandering gaat ontzettend traag'

Vandaag is het internationale vrouwendag. Maar hoe ziet de vrouwenbeweging er tegenwoordig uit? En wat zijn de belangrijkste speerpunten? 'Het feminisme is inclusiever geworden'

Afbeelding

Starters opgelet: in deze regio's maak je de meeste kans op een koopwoning

Op veel plekken in Nederland is nog geen 1 procent van de woningen betaalbaar voor starters. Hoe kan het dat starters bijna geen kans maken op een koopwoning, terwijl de huizenprijzen dalen?

Afbeelding

'Als ik video's uit Turkije zie, ga ik kapot.' Behida startte op haar school een actie voor Giro555

Op de Haagse Hogeschool verkopen studenten twee weken lang dagelijks hapjes om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de ramp in Turkije en Syrië. Bediha Kazan (22) startte de actie. 'Ons doel is 10.000 euro.'

Afbeelding

Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald.

Afbeelding

Robin doneerde twee keer stamcellen: 'Toen ik het belletje kreeg, ging ik bidden'

Met een stamceldonatie kun je iemands leven redden, realiseerde Robin Groenewegen zich. Hij doneerde niet één, maar twee keer stamcellen. ‘Ik vind het tof dat ik letterlijk het leven van hun kind heb mogen redden.’