Duizenden asielzoekers kunnen binnenkort op straat belanden, maar wie heeft daar het meeste last van?

Analyse
Dat het de komende maanden weer misgaat in de asielopvang, lijkt vrijwel onvermijdelijk. Wie daar last van gaat hebben, daarover verschillen de meningen.
Hanke van den Broek
dinsdag 31 januari 2023 om 03:20 aangepast 09:18
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een nieuw centrum in Alkmaar zal de druk voorlopig nog niet van Ter Apel afhalen.
Asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Een nieuw centrum in Alkmaar zal de druk voorlopig nog niet van Ter Apel afhalen. beeld anp / Kees van de Veen

Amersfoort

Een ‘maatschappelijk ontwrichtende asielcrisis’. Daarover spreken organisaties in de asielketen en het ministerie van Justitie en Veiligheid in interne documenten, berichtte NRC afgelopen week. Door het sluiten van opvanglocaties en de verwachte komst van meer asielzoekers dan eerder werd voorzien, is er in april mogelijk al voor achtduizend mensen geen opvangplek meer. Het gevolg: duizenden asielzoekers kunnen – al binnen een paar weken – op straat belanden. Zij zullen, zo schrijft de krant, ‘met name in grote steden voor overlast zorgen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.