Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Nieuws
Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur. Alle betrokken afdelingen van een gemeente krijgen toestemming voor de uitwisseling van hun gegevens over zulke gezinnen.
Gijs Herderscheê / vk
maandag 30 januari 2023 om 20:06
Van Ooijen hoopt zich te hebben ingedekt tegen nieuwe bezwaren van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Van Ooijen hoopt zich te hebben ingedekt tegen nieuwe bezwaren van de Autoriteit Persoonsgegevens. beeld anp/ Robin Utrecht

Den Haag

Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) van Volksgezondheid in de maak heeft. Daarmee hoopt hij alsnog werk te maken van het idee uit 2015 achter de decentralisatie van veel taken van het Rijk naar de gemeenten. Die operatie moest op lokaal niveau leiden tot een gestroomlijnde aanpak van alle problemen die in een gezin soms spelen. In de praktijk kwam het daar niet of onvoldoende van.

Gemeenten worden sinds 2015 geacht burgers in nood bij te staan op het gebied van werk en inkomen, gezondheid, zorg, schulden, veiligheid, huisvesting en onderwijs. Dat is grotendeels het gevolg van de decentralisatie van de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke Ondersteuning.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.