Kabinet trekt hulp aan probleemgezinnen strak: één gezin, één hulpplan, één regisseur

Nieuws
Gezinnen die kampen met een reeks problemen moeten door hun gemeenten worden geholpen met één alomvattend hulpplan, gecoördineerd door één regisseur. Alle betrokken afdelingen van een gemeente krijgen toestemming voor de uitwisseling van hun gegevens over zulke gezinnen.
Gijs Herderscheê / vk
maandag 30 januari 2023 om 20:06
Van Ooijen hoopt zich te hebben ingedekt tegen nieuwe bezwaren van de Autoriteit Persoonsgegevens.
Van Ooijen hoopt zich te hebben ingedekt tegen nieuwe bezwaren van de Autoriteit Persoonsgegevens. beeld anp/ Robin Utrecht

Den Haag

Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat staatssecretaris Maarten van Ooijen (CU) van Volksgezondheid in de maak heeft. Daarmee hoopt hij alsnog werk te maken van het idee uit 2015 achter de decentralisatie van veel taken van het Rijk naar de gemeenten. Die operatie moest op lokaal niveau leiden tot een gestroomlijnde aanpak van alle problemen die in een gezin soms spelen. In de praktijk kwam het daar niet of onvoldoende van.

Gemeenten worden sinds 2015 geacht burgers in nood bij te staan op het gebied van werk en inkomen, gezondheid, zorg, schulden, veiligheid, huisvesting en onderwijs. Dat is grotendeels het gevolg van de decentralisatie van de Participatiewet, de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke Ondersteuning.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.