De noordwester en het springtij bleken een dodelijke cocktail in 1953. Toch had de storm nog erger kunnen zijn

Achtergrond
Wat gebeurt er als je een massa water door de nauwe opening van een trechter probeert te stuwen? Juist, dan hoopt het op. Het is in een notendop wat er gebeurde tijdens de watersnood van 1953.
Michiel Kerpel / rd
dinsdag 31 januari 2023 om 02:00
De dijkdoorbraak bij Den Bommel (Goeree-Overflakkee). Vernielde woningen aan de Voorstraat.
De dijkdoorbraak bij Den Bommel (Goeree-Overflakkee). Vernielde woningen aan de Voorstraat. beeld anp / G. van der Werff

Middelburg

‘Gevaarlijk hoog water’, waarschuwt een telegram van het KNMI op zaterdagmiddag 31 januari. Op de radio leest de nieuwslezer het alarmerende bericht voor. Later op de avond neemt de ernst van de storm op de Noordzee toe, ziet meteoroloog Postma vanuit de weerkamer in De Bilt. Uit alle macht probeert hij bewoners van de kuststreken nogmaals te waarschuwen: ‘Zeer gevaarlijk hoog water.’ Maar het signaal komt niet meer terecht in de huiskamers. De gevolgen zijn groot.

De catastrofe die volgt, ligt voor een belangrijk deel aan het feit dat de stormvloed van 1953 een vrij unieke was. Twee cruciale factoren zorgden ervoor dat de storm zo verwoestend was.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.