De noordwester en het springtij bleken een dodelijke cocktail in 1953. Toch had de storm nog erger kunnen zijn

Achtergrond
Wat gebeurt er als je een massa water door de nauwe opening van een trechter probeert te stuwen? Juist, dan hoopt het op. Het is in een notendop wat er gebeurde tijdens de watersnood van 1953.
Michiel Kerpel / rd
dinsdag 31 januari 2023 om 02:00
De dijkdoorbraak bij Den Bommel (Goeree-Overflakkee). Vernielde woningen aan de Voorstraat.
De dijkdoorbraak bij Den Bommel (Goeree-Overflakkee). Vernielde woningen aan de Voorstraat. beeld anp / G. van der Werff

Middelburg

‘Gevaarlijk hoog water’, waarschuwt een telegram van het KNMI op zaterdagmiddag 31 januari. Op de radio leest de nieuwslezer het alarmerende bericht voor. Later op de avond neemt de ernst van de storm op de Noordzee toe, ziet meteoroloog Postma vanuit de weerkamer in De Bilt. Uit alle macht probeert hij bewoners van de kuststreken nogmaals te waarschuwen: ‘Zeer gevaarlijk hoog water.’ Maar het signaal komt niet meer terecht in de huiskamers. De gevolgen zijn groot.

De catastrofe die volgt, ligt voor een belangrijk deel aan het feit dat de stormvloed van 1953 een vrij unieke was. Twee cruciale factoren zorgden ervoor dat de storm zo verwoestend was.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.