Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Achtergrond
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953, vannacht zeventig jaar geleden, werd het zuidwesten van Nederland getroffen door de grootste natuurramp sinds de Allerheiligenvloed van 1570. Een zware storm uit het noordwesten viel samen met vloed en springtij, waardoor het water in het zuidelijke deel van de Noordzee tot grote hoogte steeg.
Willem Bouwman
maandag 30 januari 2023 om 16:25
Het kerkhof van Capelle herinnert aan vroegere bewoners van het verdwenen dorp.
Het kerkhof van Capelle herinnert aan vroegere bewoners van het verdwenen dorp. beeld nd

Dijken bezweken, polders kwamen onder water te staan, huizen en boerderijen werden verwoest. In totaal kwamen 1836 mensen om het leven, vooral in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant, waar de schade het grootst was. Op Texel stierven zes polderwerkers. Ze waren op weg om een bedreigde dijk te verstevigen.

Bij de Allerheiligenvloed van 1570 verdronken meer dan twintigduizend mensen, in de Lage Landen en daarbuiten. Minstens tien dorpen werden van de aardbodem gevaagd en nooit meer herbouwd, zoals Klaaskinderkerke op Schouwen-Duiveland en Moggershil op Tholen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.