Het dorpje Capelle was een hechte gemeenschap, tot het verdween tijdens de Februariramp

Achtergrond
In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953, vannacht zeventig jaar geleden, werd het zuidwesten van Nederland getroffen door de grootste natuurramp sinds de Allerheiligenvloed van 1570. Een zware storm uit het noordwesten viel samen met vloed en springtij, waardoor het water in het zuidelijke deel van de Noordzee tot grote hoogte steeg.
Willem Bouwman
maandag 30 januari 2023 om 16:25
Het kerkhof van Capelle herinnert aan vroegere bewoners van het verdwenen dorp.
Het kerkhof van Capelle herinnert aan vroegere bewoners van het verdwenen dorp. beeld nd

Dijken bezweken, polders kwamen onder water te staan, huizen en boerderijen werden verwoest. In totaal kwamen 1836 mensen om het leven, vooral in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant, waar de schade het grootst was. Op Texel stierven zes polderwerkers. Ze waren op weg om een bedreigde dijk te verstevigen.

Bij de Allerheiligenvloed van 1570 verdronken meer dan twintigduizend mensen, in de Lage Landen en daarbuiten. Minstens tien dorpen werden van de aardbodem gevaagd en nooit meer herbouwd, zoals Klaaskinderkerke op Schouwen-Duiveland en Moggershil op Tholen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.