Die 17,5 miljard ‘fossiele subsidie’ gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Achtergrond
Nederland subsidieert de ‘fossiele industrie’ met 17,5 miljard euro, stellen klimaatactivisten. Waar komt dat bedrag vandaan, en bij wie komt het terecht? Spoiler: ook kerken behoren tot door de staat ondersteunde grootgebruikers van fossiele energie. En automobilisten met een dieselmotor.
Sjirk Kuijper
maandag 30 januari 2023 om 19:09
De 'fossiele subsidie' waartegen klimaatactivisten protesteren, bestaat uit een reeks fiscale voordelen: van lage energiebelasting voor grootverbruikers, tot een accijnsvoordeel voor dieseltankers en teruggaaf voor kerken en dorpshuizen.
De 'fossiele subsidie' waartegen klimaatactivisten protesteren, bestaat uit een reeks fiscale voordelen: van lage energiebelasting voor grootverbruikers, tot een accijnsvoordeel voor dieseltankers en teruggaaf voor kerken en dorpshuizen. beeld anp / Jesper Peeters
Vooropgesteld: ‘subsidie’ is een verzamelterm voor elke positieve prijsprikkel waarmee de overheid het gedrag van consumenten en bedrijven beïnvloedt. Dat kan dus een ondersteunende gift zijn (bijvoorbeeld: 2.950 euro bij aanschaf van een elektrische auto), maar ook een belastingkorting (een lagere fiscale bijtelling, en vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor diezelfde elektrische auto).De 17,5 miljard ‘subsidie’ voor de fossiele energiesector bestaat geheel uit misgelopen belastingen. Maar over de vraag hoevéél belasting de Nederlandse overheid precies laat lopen, verschillen de meningen. 17,5 miljard is hooguit een indicatie van de orde van grootte. Een gedateerd, maar nooit serieus weerlegd bedrag.In 2018 vroeg de Tweede Kamer om ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.