Die 17,5 miljard ‘fossiele subsidie’ gaat ook naar de kerk, de dieselrijder en paprika-gebruiker

Achtergrond
Nederland subsidieert de ‘fossiele industrie’ met 17,5 miljard euro, stellen klimaatactivisten. Waar komt dat bedrag vandaan, en bij wie komt het terecht? Spoiler: ook kerken behoren tot door de staat ondersteunde grootgebruikers van fossiele energie. En automobilisten met een dieselmotor.
Sjirk Kuijper
maandag 30 januari 2023 om 19:09
De 'fossiele subsidie' waartegen klimaatactivisten protesteren, bestaat uit een reeks fiscale voordelen: van lage energiebelasting voor grootverbruikers, tot een accijnsvoordeel voor dieseltankers en teruggaaf voor kerken en dorpshuizen.
De 'fossiele subsidie' waartegen klimaatactivisten protesteren, bestaat uit een reeks fiscale voordelen: van lage energiebelasting voor grootverbruikers, tot een accijnsvoordeel voor dieseltankers en teruggaaf voor kerken en dorpshuizen. beeld anp / Jesper Peeters
Vooropgesteld: ‘subsidie’ is een verzamelterm voor elke positieve prijsprikkel waarmee de overheid het gedrag van consumenten en bedrijven beïnvloedt. Dat kan dus een ondersteunende gift zijn (bijvoorbeeld: 2.950 euro bij aanschaf van een elektrische auto), maar ook een belastingkorting (een lagere fiscale bijtelling, en vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor diezelfde elektrische auto).De 17,5 miljard ‘subsidie’ voor de fossiele energiesector bestaat geheel uit misgelopen belastingen. Maar over de vraag hoevéél belasting de Nederlandse overheid precies laat lopen, verschillen de meningen. 17,5 miljard is hooguit een indicatie van de orde van grootte. Een gedateerd, maar nooit serieus weerlegd bedrag.In 2018 vroeg de Tweede Kamer om ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.