840 boterhammen smeren voor kinderen in armoede: ‘Met een lege maag, kun je je niet concentreren’

Reportage
Duizenden kinderen in Nederland gaan met een lege maag naar school. Minister Dennis Wiersma beloofde daarom 100 miljoen euro voor gezonde schoolmaaltijden. Ondernemer Willemijn Nobel uit Dordrecht wil daar niet op wachten en smeert dagelijks boterhammen voor 420 basisschoolleerlingen. ‘Elke dag dat we langer wachten, zitten honderden kinderen met honger op school.’
Annelies Buit
dinsdag 31 januari 2023 om 16:13
Vrijwilligers Marja en Ingrid smeren stapels boterhammen voor leerlingen van vier Dordtse basisscholen. 'We willen dat alle kinderen in Dordrecht een gevulde buik hebben.'
Vrijwilligers Marja en Ingrid smeren stapels boterhammen voor leerlingen van vier Dordtse basisscholen. 'We willen dat alle kinderen in Dordrecht een gevulde buik hebben.' beeld Arie Kievit

Dordrecht

In een razend tempo smeert Ingrid met een lepel appelstroop op tien volkoren desem boterhammen. Naast haar snijdt Marja de broodjes per stapel van vijf door midden. Op de werkbank liggen inmiddels zo’n tweehonderd besmeerde sneetjes klaar. Nog een paar honderd te gaan.

gevulde buik

De boterhammen, 840 in totaal, worden gesmeerd in de productiekeuken van Willemijn Nobel (36) en haar man Sander. Normaal gesproken gebruiken de Nobels deze ruimte voor cateringopdrachten en het bakken van brood voor hun eigen broodwinkel. Maar sinds november wordt er elke schooldag ook een gezonde lunch gemaakt voor leerlingen van vier Dordtse basisscholen: elk kind krijgt een boterham met biokaas en een boterham met appelstr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.