Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Nieuws
Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. Het land is de tweede bestemming voor de Oranjes tijdens de kennismakingsreis van prinses Amalia met het Caribisch deel van het koninkrijk.
anp
maandag 30 januari 2023 om 06:32 aangepast 08:11
Afbeelding
beeld anp
anp

De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen. De maandagochtend wordt afgetrapt met een welkomstceremonie op het Wilhelminaplein, gevolgd door een ontmoeting met gouverneur Alfonso Boekhoudt, de ministerraad, minister-president Evelyn Wever-Croes en de Staten: de vertegenwoordiging van het Arubaanse volk.

Later op de dag maken de officiële ontmoetingen plaats voor een stukje Arubaanse cultuur. In de stad San Nicolas is op een middelbare school een voorstelling over Boy Ecury, een Arubaans-Nederlandse verzetsheld, te zien. Daarna maken Amalia en het koningspaar een wandeling langs verscheidene muurschilderingen, gaan ze langs het Industriemuseum en is er een straatoptreden met onder meer breakdance, spoken word en een carnavalsoptreden door jongeren.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor het koninklijk bezoek waren zondag op Aruba al in volle gang. De Nederlandse vlaggen hingen uit, door de straten galmden geluiden van de laatste repetities van de betrokken artiesten en hotels informeerden hun gasten dat een deel van de stad is afgesloten tijdens het bezoek op 30 en 31 januari.

Van 27 januari tot en met 9 februari maakt de 19-jarige prinses Amalia als troonopvolgster kennis met het Caribisch deel van Nederland. De prinses en haar ouders begonnen op Bonaire en gaan vanaf daar naar Aruba. Dan volgen Curaçao, Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Op Aruba wonen zo’n 107.000 mensen. Het land - Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn landen, Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn bijzondere gemeenten - is daarmee na Curaçao het eiland met de meeste inwoners. Op Curaçao wonen ruim 150.000 mensen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Kersttoespraak Willem-Alexander trekt op tv 1,8 miljoen kijkers

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vasthouden, ook in tijden van sterke emoties. ‘Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen’, zei Willem-Alexander.

Afbeelding

Boeren voeren actie bij bijeenkomst met minister van Landbouw Adema in Drachten

Een groep boeren met tractoren heeft een bijeenkomst van belangenorganisatie LTO Noord in Drachten aangegrepen om actie te voeren. Minister van Landbouw Piet Adema is er uitgenodigd als hoofdspreker.

Afbeelding

50 Oranjesupporters op kosten van Qatar naar het WK in ruil voor positieve berichten op social media

Amnesty International vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media.

Afbeelding

Prinses Amalia kan huis niet meer uit door bedreigingen

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis "eigenlijk" niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden.