Protestdag eindigt met ‘actiemaal’ in de arrestantenbus. ‘Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?’

Nieuws
‘Gemeen, gemeen, gemeen!’, roept een oudere man fel als de eerste klimaatactivisten door de politie van de A12 in Den Haag worden gesleept. Andere activisten roepen op wat vriendelijker toon: ‘Blijf van ze af, blijf van ze af!’
Petra Noordhuis
zaterdag 28 januari 2023 om 17:08 aangepast 30 januari 2023 09:08
Activisten van Christian Climate Action vieren het 'actiemaal' in de supporters-demonstratie van de A12-blokkade.
Activisten van Christian Climate Action vieren het 'actiemaal' in de supporters-demonstratie van de A12-blokkade. beeld Leonard Walpot

En dan wordt het echt even gemeen. Een agent zet zijn gehandschoende hand op het gezicht van een activist die niet mee wil lopen als hij wordt gearresteerd. De agent knijpt hard. Als de agent na enige tijd los laat, blijkt wat die ruwe handschoen teweeg heeft gebracht: het gezicht van de activist zit onder de schrammen, alsof hij in een braamstruik is gevallen. Bleekjes blijft hij zitten. Hij blijft weigeren om mee te lopen en wordt weggesleept. ‘Wij zijn geweldloos, wat zijn jullie?’, scanderen de activisten.

De activisten die daarna worden gearresteerd, krijgen er minder hard van langs. Ze worden aan hun armen omhoog getrokken en naar een stadsbus gesleurd of getild. Vervolgens worden ze afgevoerd. Sommige mensen lopen zelf me..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.