Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Achtergrond
Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet ‘Sander en de brug’ zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.
Jonathan Witteman / vk
zaterdag 28 januari 2023 om 10:23
Sander Schimmelpenninck: ‘De rijken worden totaal ontzien. Dat is het bizarre van deze tijd.’
Sander Schimmelpenninck: ‘De rijken worden totaal ontzien. Dat is het bizarre van deze tijd.’ beeld Ivo van der Bent
Student Student: interviews

‘Mijn zoon kreeg als schooladvies vmbo-t’, vertelt een elf jaar geleden uit Iran gevluchte scheikundeleraar. ‘Die gast zit nu in 6-technasium. Met wiskunde D!’

‘Dus uw zoon is het voorbeeld van de onderadvisering van leerlingen’, zegt Sander Schimmelpenninck voor een klas vol docenten van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden. Voor de verandering zitten ze deze avond eens zelf in de banken, om te praten over kansenongelijkheid.

Bijvoorbeeld over schooladviezen, die bij kinderen met laagopgeleide ouders gemiddeld bijna een heel onderwijsniveau lager uitvallen dan bij de spruiten van hoogopgeleiden, zoals het Centraal Planbureau constateert. ‘Slechts ongeveer de helft van dit verschil, 53 procent, is te verklaren door intelligentievers..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Help, m'n medestudent zit niet goed in z'n vel. Wat moet ik (juist niet) zeggen? Tien tips

Hoe reageer je op een huisgenoot die vertelt dat het niet goed gaat? Veel studenten hebben last van angst, stress, eenzaamheid en depressie. Drie experts geven - soms ongemakkelijke - tips.

Afbeelding

Groeiend verzet tegen versoepeling bindend studieadvies: 'De stress wordt niet verlaagd, maar verlegd'

De versoepeling van het bindend studieadvies voor eerstejaars studenten stuit op groeiend verzet vanuit het hoger onderwijs. De rectores magnifici van alle universiteiten waarschuwen het kabinet in een brief.

Afbeelding

Stress, werkdruk en tijdelijke contracten. Waarom zou je nog willen promoveren?

Als Fenna IJtsma bij het inleveren van haar masterscriptie vertelt dat ze zou willen promoveren, waarschuwt de scriptiebegeleider haar. Is promoveren echt zo vreselijk? Ze zocht het uit voor de podcast Twijfeltraject.

Afbeelding

Onvrede over versoepeling bindend studieadvies, ook bij studenten: 'Ik hoef dan niet mijn best te doen'

Het plan van minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) waarmee een eerstejaarsstudent al met 30 studiepunten doorgaat naar het tweede jaar, stuit op veel kritiek. Ook van studenten zelf. 'Dan hoef ik nauwelijks iets te doen.'

Afbeelding

Steeds meer studenten blijven bij hun ouders wonen. 'Thuis wordt er voor me gekookt'

De meeste studenten wonen tegenwoordig thuis tijdens hun studie, blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wat zijn de drie meest opvallende resultaten?

Afbeelding

Op de universiteit slapen voor het klimaat: 'Wij hebben de kans om instituten als Shell aan te pakken'

Utrechtse studenten willen dat de universiteit de banden met fossiele industrie verbreekt. Het College van Bestuur kwam langs, maar beloofde niks. ‘UU, Shell, break up’, riepen de studenten na het gesprek.