Een jubelton voor alle 25-jarigen: hoe Sander Schimmelpenninck verder de kansenongelijkheid wil bestrijden

Achtergrond
Meer belastingen op vermogens en erfenissen, een jubelton voor elke 25-jarige en een maatschappelijke diensttijd: in zijn pamflet ‘Sander en de brug’ zoekt journalist Sander Schimmelpenninck oplossingen voor de kansenongelijkheid in Nederland.
Jonathan Witteman / vk
zaterdag 28 januari 2023 om 10:23
Sander Schimmelpenninck: ‘De rijken worden totaal ontzien. Dat is het bizarre van deze tijd.’
Sander Schimmelpenninck: ‘De rijken worden totaal ontzien. Dat is het bizarre van deze tijd.’ beeld Ivo van der Bent
Student Student: interviews

‘Mijn zoon kreeg als schooladvies vmbo-t’, vertelt een elf jaar geleden uit Iran gevluchte scheikundeleraar. ‘Die gast zit nu in 6-technasium. Met wiskunde D!’

‘Dus uw zoon is het voorbeeld van de onderadvisering van leerlingen’, zegt Sander Schimmelpenninck voor een klas vol docenten van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden. Voor de verandering zitten ze deze avond eens zelf in de banken, om te praten over kansenongelijkheid.

Bijvoorbeeld over schooladviezen, die bij kinderen met laagopgeleide ouders gemiddeld bijna een heel onderwijsniveau lager uitvallen dan bij de spruiten van hoogopgeleiden, zoals het Centraal Planbureau constateert. ‘Slechts ongeveer de helft van dit verschil, 53 procent, is te verklaren door intelligentievers..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat hadden de coronamaatregelen voor zin? 'Ik denk dat we gefaald hebben bij de uitleg'

Drie jaar geleden is het dat het kabinet de eerste lockdown afkondigde. Wat werkte, en wat was toch een beetje overbodig? Naar welke maatregelen zouden epidemiologen nú grijpen, als het wéér zou gebeuren?

Afbeelding

Hoe staat het met het feminisme in Nederland? 'Verandering gaat ontzettend traag'

Vandaag is het internationale vrouwendag. Maar hoe ziet de vrouwenbeweging er tegenwoordig uit? En wat zijn de belangrijkste speerpunten? 'Het feminisme is inclusiever geworden'

Afbeelding

Starters opgelet: in deze regio's maak je de meeste kans op een koopwoning

Op veel plekken in Nederland is nog geen 1 procent van de woningen betaalbaar voor starters. Hoe kan het dat starters bijna geen kans maken op een koopwoning, terwijl de huizenprijzen dalen?

Afbeelding

'Als ik video's uit Turkije zie, ga ik kapot.' Behida startte op haar school een actie voor Giro555

Op de Haagse Hogeschool verkopen studenten twee weken lang dagelijks hapjes om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de ramp in Turkije en Syrië. Bediha Kazan (22) startte de actie. 'Ons doel is 10.000 euro.'

Afbeelding

Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald.

Afbeelding

Robin doneerde twee keer stamcellen: 'Toen ik het belletje kreeg, ging ik bidden'

Met een stamceldonatie kun je iemands leven redden, realiseerde Robin Groenewegen zich. Hij doneerde niet één, maar twee keer stamcellen. ‘Ik vind het tof dat ik letterlijk het leven van hun kind heb mogen redden.’