Zorgakkoord moet de gesprekken in de spreekkamer veranderen: wat voegt een behandeling toe?

Achtergrond
Na lang onderhandelen hebben alle denkbare organisaties in de zorg zich dan toch geschaard achter het Integraal Zorgakkoord van minister Kuipers. Als laatste deze week, tegenstribbelend, ook de huisartsenvereniging LHV. Het akkoord moet de zorg betaalbaar houden én verbeteren. Wat gaan patiënten daarvan merken?
Gijs Herderscheê / vk
zaterdag 28 januari 2023 om 03:22 aangepast 05:42
Het gesprek tussen arts en patiënt moet straks vaker gaan over de vraag: wat voegt de behandeling toe aan de kwaliteit van leven?
Het gesprek tussen arts en patiënt moet straks vaker gaan over de vraag: wat voegt de behandeling toe aan de kwaliteit van leven? beeld anp / Koen Suyk

Den Haag

De zorg in alle vormen, van ziekenhuis en huisarts tot aan de wijkverpleging, moet beter gaan samenwerken. De huisarts is hierin een spilfunctie toebedacht, meer nog dan nu. Regionaal moeten plannen worden opgesteld over die samenwerking. Leidende gedachte is dat er sprake moet zijn van passende zorg, vooral als het gaat om de inzet van een medisch specialist. 

Daarbij moet de arts overbehandeling voorkomen, dus niet alleen behandeling voorschrijven omdat die medisch mogelijk is, maar alleen als die naar verwachting iets toevoegt aan de kwaliteit van leven. Dat vergt een omslag in het denken van de zorgverlener. Hier hoopt het kabinet ook op een bezuiniging. Worden kankerpatiënten nu bijvoorbeeld vaak tot het bittere eind doorbeha..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.