CBS rectificeert pijnlijke fout in onderzoek naar uithuisplaatsingen in toeslagenaffaire

Nieuws
‘Gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.’ Deze zin in het rapport van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de relatie tussen de toeslagenaffaire en uithuisplaatsingen van kinderen is te kort door de bocht, geeft het CBS toe. Het statistiekbureau gaat de cruciale passage maandag rectificeren.
Charlotte Huisman / vk
vrijdag 27 januari 2023 om 22:01
Een steunmanifestatie voor toeslagenouders en hun kinderen op 6 april vorig jaar.
Een steunmanifestatie voor toeslagenouders en hun kinderen op 6 april vorig jaar. beeld anp / Hollandse Hoogte / Bart Hoogveld

Den Haag

Het is een gevoelig onderwerp en naar het rapport, dat 1 november verscheen, werd reikhalzend uitgekeken: zijn de ruim tweeduizend uithuisgeplaatste kinderen van toeslagenouders uit huis geplaatst omdat hun ouders in problemen kwamen door terugvorderingen van de Belastingdienst? Het rapport van het CBS stelde het helder en onomwonden, in de publiekssamenvatting: gedupeerdheid verhoogt de kans op kinderbeschermingsmaatregelen niet.

Die formulering is te stellig, gaf een delegatie van het CBS donderdag toe in een technische briefing in de Tweede Kamer. In het achterliggende rapport stond het voorzichtiger geformuleerd: ‘Er is geen bewijs dat, gemiddeld genomen, gedupeerden door dupering vaker in aanraking komen met de jeugdbeschermi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'