Energierekening is steeds vaker een worsteling. ‘Het had nog veel erger kunnen zijn’

Nieuws
Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. De nieuwe Monitor Energiearmoede laat voortaan elk jaar zien hoe de vlag erbij hangt, zodat gericht kan worden ingegrepen. ‘Het had nog veel erger kunnen zijn.’
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 27 januari 2023 om 17:40 aangepast 18:54
Op de bank houdt iemand zich warm met een dikke trui en een kleed door de toenemende kosten voor gas en energie in Nederland.
Op de bank houdt iemand zich warm met een dikke trui en een kleed door de toenemende kosten voor gas en energie in Nederland. beeld anp / Jeffrey Groeneweg

Den Haag

Ze laten de verwarming uit om te bezuinigen op stookkosten of warmen het eten niet op omdat het gas te duur is. Nederland telt steeds meer energiearme huishoudens, blijkt uit de vandaag verschenen Monitor Energiearmoede van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Stond de teller in 2020 nog op ruim 450.000 huishoudens die moeite hadden de energierekening te betalen, in 2022 is dat aantal naar schatting opgelopen tot ruim een miljoen, becijferde het Centraal Planbureau. Deze huishoudens hebben hoge energiekosten in verhouding tot hun inkomen. Ze wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen en hebben geen opties om hun woning te verduurzamen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Selfie-spots moeten van 'instagrammable' Keukenhof een ervaring à la Disneyworld maken

Op de foto al schommelend tussen de tulpen, lelies en palmbladen: dit jaar heeft de Keukenhof vol ingezet op selfie-spots om het oubollige imago voorgoed van zich af te schudden.

Afbeelding

Huisarts Güven Yildiz: 'De patiënt heeft iets van me afgepakt, opeens lag ik op de grond, heel kwetsbaar'

Eind februari werd huisarts Güven Yildiz aangevlogen door een patiënt. Haar geval staat niet op zichzelf: zorgverleners kampen al veel langer met toenemende agressie. ‘Het heeft me gekrenkt. Wie beschermt de hulpverlener?’

Afbeelding

Huub Stapel

Afbeelding

Recordbesparing op gasverbruik in afgelopen winter, ondanks het prijsplafond

Nederlanders hebben in de afgelopen winter een record-besparing op hun energieverbruik gevestigd. Ondanks het prijsplafond dat vanaf begin dit jaar geldt, is de daling van het aardgasverbruik na 1 januari doorgezet.

Afbeelding

Naar een tv kijken is gezonder dan een schermpje op schoot. 'Kinderen bewegen dan net iets meer'

Je kind achter een schermpje zetten is niet per definitie schadelijk, zolang je het kunt inkaderen, zeggen experts. Maar hoe zorg je als ouder voor een gezonde balans?

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.