Energierekening is steeds vaker een worsteling. ‘Het had nog veel erger kunnen zijn’

Nieuws
Ruim een miljoen huishoudens worstelden in 2022 met het betalen van hun hoge energierekening. Dat is meer dan een verdubbeling, vergeleken met 2020. De nieuwe Monitor Energiearmoede laat voortaan elk jaar zien hoe de vlag erbij hangt, zodat gericht kan worden ingegrepen. ‘Het had nog veel erger kunnen zijn.’
Hans-Lukas Zuurman
vrijdag 27 januari 2023 om 17:40 aangepast 18:54
Op de bank houdt iemand zich warm met een dikke trui en een kleed door de toenemende kosten voor gas en energie in Nederland.
Op de bank houdt iemand zich warm met een dikke trui en een kleed door de toenemende kosten voor gas en energie in Nederland. beeld anp / Jeffrey Groeneweg

Den Haag

Ze laten de verwarming uit om te bezuinigen op stookkosten of warmen het eten niet op omdat het gas te duur is. Nederland telt steeds meer energiearme huishoudens, blijkt uit de vandaag verschenen Monitor Energiearmoede van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Stond de teller in 2020 nog op ruim 450.000 huishoudens die moeite hadden de energierekening te betalen, in 2022 is dat aantal naar schatting opgelopen tot ruim een miljoen, becijferde het Centraal Planbureau. Deze huishoudens hebben hoge energiekosten in verhouding tot hun inkomen. Ze wonen vaak in slecht geïsoleerde huizen en hebben geen opties om hun woning te verduurzamen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe een Brabants dorp plots een huisartsenpraktijk kwijtraakte

Begin mei raakte het Brabantse dorp Reusel plotseling een huisartsenpraktijk van de commerciële keten Co-Med kwijt. Een nieuw dieptepunt in de vercommercialisering van de huisartsenzorg. Hoe kon dat zomaar gebeuren?

Afbeelding

Deze leerlingen wachten op het beslissende telefoontje: 'De examens gingen slechter dan ik had verwacht'

Het zijn spannende weken voor examenleerlingen: 30 mei was het laatste examen, woensdag 14 juni volgt voor de meesten de uitslag. Zijn ze geslaagd of niet? Drie tieners vertellen hoe zij deze tussenfase doorkomen.

Afbeelding

Wel droogte maar geen watertekort. 'Zorg dat je het zwembad schoon houdt, zodat je het niet opnieuw hoeft te vullen'

Met een zonnig weekend voor de boeg en een toenemend neerslagtekort dringt de vraag zich op: moeten we al water gaan besparen om tekorten te voorkomen? ‘Een zwembadje neerzetten kan, maar de voorraad kan opraken.’

Afbeelding

31 nieuwe scholen erbij. Van islamitische mavo in Amersfoort tot christelijke basisschool in Meppel

Onderwijsminister Dennis Wiersma geeft groen licht voor de start van 31 nieuwe basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs. Hun deuren mogen openen in augustus 2024.

Afbeelding

De noordenwind blaast eerste echt zomerse dag in Nederland (waarschijnlijk) steeds verder vooruit

Na weken koele noordenwind wordt het komend weekeinde dan toch eindelijk zomer, met hete lucht vanuit het oosten. Intussen is het alleszins denkbaar dat het veranderende klimaat vaker kille Nederlandse lentes gaat geven.

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zo maken reformatorische vrouwen hun keuze. 'Doordacht en in vertrouwen op God'

In reformatorische kringen ligt de vaccinatiegraad gemiddeld lager. Maar hoe ziet het proces eruit om tot een beslissing te komen om wel of niet te vaccineren? En hoe kunnen zorgverleners daarbij ondersteunen?