Schaken groeit razendsnel in Nederland: ‘Vroeger was schaken iets voor nerds’

Achtergrond
Schaken is zo razend populair dat de servers van ‘s werelds grootste schaaksite chess.com het niet langer aan konden. Toen in december vorig jaar op één dag 250.000 nieuwe schakers zich aanmeldden, crashte de boel. Schaken is booming, en ook in Nederland groeit het razendsnel. Wat is het geheim van deze denksport?
Niels van den Bovenkamp
zaterdag 28 januari 2023 om 01:19 aangepast 06:31
Patric Ciulei (l) schaakjeugdkampioen van Roemenië, speelt tegen zijn docent Marco de Bruijn (r).
Patric Ciulei (l) schaakjeugdkampioen van Roemenië, speelt tegen zijn docent Marco de Bruijn (r). beeld Lasse Jaarsveld

‘Jongens, wat is er met schaken gebeurd ineens? Leerlingen en collega’s gaan helemaal los op dit magistrale spel.’ Henk ter Haar, teamleider op een middelbare school in Deventer, ziet op zijn school een heuse revolutie. 

Waar leerlingen de pauzes normaal gesproken gekluisterd achter hun telefoonschermen doorbrachten, is plots het analoge schaakbord centrum van hun aandacht geworden. Leerlingen, leraren, iedereen door en tegen elkaar. Zelf maakte hij recent, ‘net zoals de halve wereld’, ook weer een account aan. ‘Vroeger was schaken een beetje ‘nerdy’, maar het zijn allang niet meer alleen de ‘slimpies’ die het spelen.’  

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'

Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.