Rijkswegen, viaducten en tunnels zijn te langdurig en te zwaar belast

Analyse
Vooruitgeschoven problemen: elke minister krijgt ermee te maken. Infrastructuur en Waterstaat heeft nu de handen vol aan achterstallig onderhoud. Nieuwe wegen, meer asfalt: dáár maakten politici graag goede sier mee. Maar nu blijkt dat geen viaduct of tunnel het eeuwige leven heeft.
Sjirk Kuijper
vrijdag 27 januari 2023 om 16:17
De Prinses Margriettunnel in de A7 wordt provisorisch met duizenden zandzakken gestabiliseerd.
De Prinses Margriettunnel in de A7 wordt provisorisch met duizenden zandzakken gestabiliseerd. beeld anp / Anton Kappers

‘De instandhouding van onze netwerken is een race tegen de klok. Onze infrastructuur veroudert. Er zijn achterstanden in onderhoud op het hoofdvaarwegennet, het hoofdwegennet en – in mindere mate - het hoofdwatersysteem. De inhaalrace is begonnen.’

Michèle Blom, de hoogste ambtenaar van Rijkswaterstaat, stuurde eind vorig jaar een alarmerend rapport naar de Tweede Kamer: Staat van de infrastructuur. De inkt was nog niet droog toen twee geruchtmakende noodsituaties langs het rijkswegennet aan het licht kwamen. 

De A12 bij Zoetermeer moest tijdelijk worden afgesloten omdat de Nelson Mandelabrug, een fiets- en voetgangersbrug over de snelweg, scheuren vertoonde; de constructie werd in allerijl gedemonteerd en afgevoerd. En de A7 tussen Sneek ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.