Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Nieuws
Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de sterk aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen die het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) deze week heeft gepubliceerd.
Charlotte Huisman / vk
vrijdag 27 januari 2023 om 06:30
Voor de Tweede Kamer werd geprotesteerd tegen vermeende misstanden in de jeugdzorg. Kinderen zouden te snel uit huis geplaatst worden waarna er geen of een slechte omgangsregeling is met de ouders van de kinderen.
Voor de Tweede Kamer werd geprotesteerd tegen vermeende misstanden in de jeugdzorg. Kinderen zouden te snel uit huis geplaatst worden waarna er geen of een slechte omgangsregeling is met de ouders van de kinderen. beeld anp / Dirk Hol

Den Haag

Op een aantal belangrijke punten verschilt deze nieuwe leidraad voor jeugdzorgprofessionals van de oude en zij heeft een nieuwe naam: nu is het de richtlijn uithuisplaatsing en terugplaatsing. ‘De nadruk ligt op het zo veel mogelijk voorkomen van uithuisplaatsingen en op het belang dat een uithuisgeplaatst kind ook weer naar huis kan’, zegt ontwikkelingspsycholoog Karlijn Stals van het NJi. ‘Daarbij moet de hulpverlening handelen in overleg met de ouders en moeten broertjes en zusjes zo veel mogelijk samen opgroeien.’

Het NJi is een nationale kennisinstituut dat, in samenspraak met de branche, de richtlijnen maakt en geregeld herziet, op basis van nieuw verworven kennis. Het zijn de belangrijkste handvatten vo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Corona heeft situatie arbeidsmigranten amper verbeterd. 'We moeten een fundamenteel ander gesprek voeren'

De coronacrisis maakte de kwetsbare positie van arbeidsmigranten in cruciale sectoren pijnlijk zichtbaar. Toch heeft dit amper geleid tot verbetering van hun leef-, werk- en woonomstandigheden in Nederland.

Afbeelding

Belangenorganisaties boeren zetten kabinet onder druk en willen concessies in stikstofbeleid

De verkiezingsoverwinning van BBB zet de onderhandelingen over het Landbouwakkoord op scherp. De boerenbelangenorganisaties voelen zich erdoor gesterkt en eisen concessies van het kabinet. Agractie wil die nog deze week.

Afbeelding

Op dit nieuwe platform vinden vluchtelingen gratis spullen. 'Vaak vluchten ze maar met één tasje'

Een kinderstoel, fietszitje of een bak met houten speelblokken: sinds dinsdag kan iedereen op het nieuwe platform Goods for Refugees gratis spullen aanbieden aan vluchtelingen in Nederland.

Afbeelding

Afbeelding

Kinderen en jongeren bellen sinds corona meer met Kindertelefoon. En vaker met emotionele problemen

Het aantal kinderen en jongeren dat de Kindertelefoon belt met emotionele problemen, neemt toe. De hulplijn voerde het afgelopen jaar ruim 40 procent meer gesprekken over dit thema dan vóór de coronacrisis.

Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'