Nieuwe richtlijn jeugdbescherming: wees terughoudend met uithuisplaatsingen en plaats kinderen sneller terug

Nieuws
Jeugdbeschermers moeten terughoudender zijn met het uit huis plaatsen van kinderen en vervolgens alles doen om die kinderen weer zo snel mogelijk thuis te laten wonen. Dat stelt de sterk aangepaste richtlijn over uithuisplaatsingen die het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) deze week heeft gepubliceerd.
Charlotte Huisman / vk
vrijdag 27 januari 2023 om 06:30
Voor de Tweede Kamer werd geprotesteerd tegen vermeende misstanden in de jeugdzorg. Kinderen zouden te snel uit huis geplaatst worden waarna er geen of een slechte omgangsregeling is met de ouders van de kinderen.
Voor de Tweede Kamer werd geprotesteerd tegen vermeende misstanden in de jeugdzorg. Kinderen zouden te snel uit huis geplaatst worden waarna er geen of een slechte omgangsregeling is met de ouders van de kinderen. beeld anp / Dirk Hol

Den Haag

Op een aantal belangrijke punten verschilt deze nieuwe leidraad voor jeugdzorgprofessionals van de oude en zij heeft een nieuwe naam: nu is het de richtlijn uithuisplaatsing en terugplaatsing. ‘De nadruk ligt op het zo veel mogelijk voorkomen van uithuisplaatsingen en op het belang dat een uithuisgeplaatst kind ook weer naar huis kan’, zegt ontwikkelingspsycholoog Karlijn Stals van het NJi. ‘Daarbij moet de hulpverlening handelen in overleg met de ouders en moeten broertjes en zusjes zo veel mogelijk samen opgroeien.’

Het NJi is een nationale kennisinstituut dat, in samenspraak met de branche, de richtlijnen maakt en geregeld herziet, op basis van nieuw verworven kennis. Het zijn de belangrijkste handvatten vo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.