Econoom Bob Goudzwaard zei het een halve eeuw geleden al: ‘Genoeg is genoeg’

Interview
In deze serie komen christelijke denkers en doeners aan het woord over de schepping. Hoe ervaren zij de bedreiging van de schepping en wat geeft hun moed en hoop om door te gaan? Vandaag: Bob Goudzwaard die in de jaren zeventig al zei dat oneindige economische groei onmogelijk en aanstootgevend is.
Piet H. de Jong
maandag 30 januari 2023 om 02:00 aangepast 10:18
Bob Goudzwaard: ‘Onbeperkte groei, dat kan niet waar zijn. Daar heb ik altijd weerstand tegen gevoeld. Niets is oneindig, behalve God.’
Bob Goudzwaard: ‘Onbeperkte groei, dat kan niet waar zijn. Daar heb ik altijd weerstand tegen gevoeld. Niets is oneindig, behalve God.’ beeld Jeroen Jumelet

Hij kan zich die dag nog scherp voor de geest halen. ’De decaan van de economische faculteit kwam naar me toe om te vertellen dat er was gestemd over mijn benoeming op de leerstoel ‘Ethiek van de economie’. Men was tegen mijn komst. Het ging niet om politieke redenen, het ging om mijn wetenschappelijke opvattingen. Ik zou studenten in verwarring brengen. Dat is nogal een uitspraak, ik werd weggeblazen. 

Mijn boeken waren in de bibliotheek van de economische faculteit niet te vinden. Die afwijzing vond ik moeilijk te aanvaarden. Toch werd ik in 1971 hoogleraar aan de Vrije Universiteit, ik werd verbonden aan de faculteit sociale wetenschappen. Ik stond voluit in de traditie van de VU, zoals de christelijke filosofen Herman Dooyew..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.