Econoom Bob Goudzwaard zei het een halve eeuw geleden al: ‘Genoeg is genoeg’

Interview
In deze serie komen christelijke denkers en doeners aan het woord over de schepping. Hoe ervaren zij de bedreiging van de schepping en wat geeft hun moed en hoop om door te gaan? Vandaag: Bob Goudzwaard die in de jaren zeventig al zei dat oneindige economische groei onmogelijk en aanstootgevend is.
Piet H. de Jong
maandag 30 januari 2023 om 02:00 aangepast 10:18
Bob Goudzwaard: ‘Onbeperkte groei, dat kan niet waar zijn. Daar heb ik altijd weerstand tegen gevoeld. Niets is oneindig, behalve God.’
Bob Goudzwaard: ‘Onbeperkte groei, dat kan niet waar zijn. Daar heb ik altijd weerstand tegen gevoeld. Niets is oneindig, behalve God.’ beeld Jeroen Jumelet

Hij kan zich die dag nog scherp voor de geest halen. ’De decaan van de economische faculteit kwam naar me toe om te vertellen dat er was gestemd over mijn benoeming op de leerstoel ‘Ethiek van de economie’. Men was tegen mijn komst. Het ging niet om politieke redenen, het ging om mijn wetenschappelijke opvattingen. Ik zou studenten in verwarring brengen. Dat is nogal een uitspraak, ik werd weggeblazen. 

Mijn boeken waren in de bibliotheek van de economische faculteit niet te vinden. Die afwijzing vond ik moeilijk te aanvaarden. Toch werd ik in 1971 hoogleraar aan de Vrije Universiteit, ik werd verbonden aan de faculteit sociale wetenschappen. Ik stond voluit in de traditie van de VU, zoals de christelijke filosofen Herman Dooyew..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.