Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: ‘Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen’

Achtergrond
Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in Den Haag, protesteren in kantoren van banken en pensioenfondsen die in fossiele brandstoffen investeren en hielden recent een gebedsviering op Schiphol. Het aantal christelijke klimaatactivisten neemt toe. Wat drijft hen? Dit is het verhaal van Axel en Mariëlle.
Petra Noordhuis
donderdag 26 januari 2023 om 06:39 aangepast 11:41
 Axel en Mariëlle demonstreren voor het klimaat.
Axel en Mariëlle demonstreren voor het klimaat. beeld Joost Hoving en Niek Stam
Klimaat

‘Ik heb twee kleine kinderen. Ik acht de kans niet bijzonder groot dat zij mijn leeftijd halen. Dat houdt me ‘s nachts wakker’, zegt dominee Axel Wicke (50). Hij heeft oppas voor hen geregeld, zodat hij zaterdag in de blokkade van de A12 kan zitten met mede-activisten van Christian Climate Action. 

De oppas moet mogelijk een lange dag maken, want Wicke kan gearresteerd worden. De politie mag hem dan maximaal zes uur vasthouden. Dit betekent dat hij op tijd weer thuis is om op zondagochtend voor te gaan in de dienst van zijn oude Haagse gemeente. Sinds 2021 is hij werkzaam als wijkpredikant en pionier in de protestantse gemeente Noordwijk.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Landen maken wereldwijde afspraken over water. 'Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis'

Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte en/of water van slechte kwaliteit.

Afbeelding

Zij gaan dit weekend demonstreren. 'De bijbelse Sifra riskeerde meer dan een arrestatie, zij inspireert mij'

Zaterdag is een dag van protesten in Den Haag. Floor gaat mee met de boeren, Sifra duikt de tunnelbak van de A12 in, samen met haar vijf maanden oude dochtertje. Waar is het hen om te doen?

Afbeelding

Grote protestdag in Den Haag komende zaterdag: zij gaan demonstreren en dit is wat ze willen

De laatste zaterdag voor de verkiezingen wordt een grote protestdag in Den Haag. Boeren staan in het Zuiderpark en klimaatdemonstranten zitten in de tunnelbak van de A12. Wat willen de demonstranten?

Afbeelding

'Overheid moet bij elke klimaatmaatregel nadenken over een rechtvaardige verdeling van de kosten'

Bij elke klimaatmaatregel moet vooraf goed worden nagedacht over een rechtvaardige verdeling van de kosten, betoogt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een rapport dat donderdag verschijnt.

Afbeelding

Axel en Mariëlle zijn klimaatactivist én christen: 'Ik denk niet dat mijn kinderen mijn leeftijd halen'

Ze blokkeren zaterdag de snelweg A12 in het centrum van Den Haag en hielden onlangs een gebedsviering op Schiphol. Wat drijft christelijke klimaatactivisten? Het verhaal van Axel en Mariëlle.

Afbeelding

Geloof leidt niet tot duurzamer gedrag: christenen vliegen minder, maar eten vaker vlees

Christenen hebben het graag over rentmeesterschap maar in hun gedrag verschillen ze nauwelijks van de gemiddelde Nederlander: ze vliegen iets minder, maar eten wel meer vlees. Christelijke denkers zijn teleurgesteld.