Onderzoeker Baay rust pas als hij zijn doel heeft bereikt: ‘Een samenleving waarin we allemaal gelijk zijn’

Achtergrond
De excuses van premier Mark Rutte voor de slavenhandel in Suriname en op de Antillen met slechts een verwijzing naar ‘Azië’ zijn onvoldoende. Wetenschapper en schrijver Reggie Baay pleit voor beter onderwijs over onze koloniale geschiedenis en voor meer begrip voor elkaar en ons verleden.
tekst en beeld Wilma van der Maten
woensdag 25 januari 2023 om 02:00
Voor Reggie Baay is het onderzoek naar slavernij in het voormalig Nederlands-Indië een levenswerk.
Voor Reggie Baay is het onderzoek naar slavernij in het voormalig Nederlands-Indië een levenswerk. beeld Wilma van der Maten

Amsterdam

Voor Reggie Baay (1955) is het onderzoek naar slavernij in onze voormalige kolonie Nederlands-Indië een levenswerk. Niet omdat hij de zoon is van een KNIL-soldaat, die net als de rest van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger met een valse opdracht werd gedwongen op zijn eigen mensen te schieten. ‘De Nederlandse regering loog tegen de soldaten. De onafhankelijkheidsleider Soekarno was geen terrorist en de bewoners in de kolonie wensten wel degelijk massaal bevrijd te worden, maar Nederland kon Indië niet loslaten.’

Evenmin wordt zijn missie gedreven doordat hij de kleinzoon is van een njai, een ‘inlandse concubine’. Zij was als slaaf en teg..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.