Rhodé (18) loopt graag in klederdracht. En nu staat ze op een postzegel

Achtergrond
De klederdracht waarin Rhodé Weerheim (18) regelmatig loopt, werd honderd jaar geleden gedragen door een meisje in rouw. Vanaf woensdag staat ze ermee op een postzegel. ‘Vaak als ik erover vertel, denk ik zelf ook ‘Ugh, klederdracht.’
Pieter Beens
dinsdag 24 januari 2023 om 19:03 aangepast 19:47
Rhodé Weerheim in klederdracht op de postzegel. ‘Het aan- en uittrekken is niet het leukste, maar een dag samen in streekdracht rondlopen met vriendinnen blijft leuk.’
Rhodé Weerheim in klederdracht op de postzegel. ‘Het aan- en uittrekken is niet het leukste, maar een dag samen in streekdracht rondlopen met vriendinnen blijft leuk.’ beeld Jimmy Nelson

Nunspeet

Drie onderrokken met daarboven een hemdrok en schort en daar weer overheen een kraplap en doek: als Rhodé Weerheim uit Nunspeet haar Veluwse klederdracht aan wil trekken, is ze zomaar niet klaar. Ook de kanten muts en het tasje mogen niet ontbreken. Toch steekt de studente Mediavormgeving zich een paar keer per jaar – vaak ook nog eens op warme zomerdagen – met plezier in ‘lichte rouw’. 

Enthousiast laat ze toeristen van heinde en verre dan zien hoe meisjes van haar leeftijd een eeuw geleden door het leven gingen. Maar aan het einde van de dag is ze minstens zo blij dat ze haar gewone kleren weer aan kan. ‘De zilveren ketting met zwarte gitten zit superstrak en een bezoekje aan de wc moet je echt plannen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.