Vijf vragen over de HPV-vaccinatie: ‘Is vaccineren nodig als je monogaam leeft of maagd bent?’

Achtergrond
Ruim twee miljoen jongeren tussen 18 en 27 jaar ontvangen van de overheid een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen HPV. Dit virus kan kanker veroorzaken. Wat moet je hierover weten?
Judith de Ruiter
maandag 23 januari 2023 om 19:16 aangepast 20:24
Rond hun tiende verjaardag krijgen jongens en meisjes een oproep om de vaccinatie tegen HPV te halen.
Rond hun tiende verjaardag krijgen jongens en meisjes een oproep om de vaccinatie tegen HPV te halen. beeld anp
Student Student: achtergrond

Wat is HPV ook alweer?

HPV staat voor het humaan papillomavirus. Het wordt overgedragen via seksueel contact, is zeer besmettelijk en kent meer dan honderd varianten. Bij 1 op de 5 mensen ontstaat een langdurige HPV-infectie die het lichaam niet kan oplossen. Hierdoor krijgen elk jaar elfhonderd vrouwen en vierhonderd mannen kanker door een HPV-besmetting, becijfert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Er kan kanker ontstaan in de baarmoederhals, penis, anus, vagina, schaamlippen en in de mond- en keelholte. 

Waarom is deze actie nodig?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat hadden de coronamaatregelen voor zin? 'Ik denk dat we gefaald hebben bij de uitleg'

Drie jaar geleden is het dat het kabinet de eerste lockdown afkondigde. Wat werkte, en wat was toch een beetje overbodig? Naar welke maatregelen zouden epidemiologen nú grijpen, als het wéér zou gebeuren?

Afbeelding

Hoe staat het met het feminisme in Nederland? 'Verandering gaat ontzettend traag'

Vandaag is het internationale vrouwendag. Maar hoe ziet de vrouwenbeweging er tegenwoordig uit? En wat zijn de belangrijkste speerpunten? 'Het feminisme is inclusiever geworden'

Afbeelding

Starters opgelet: in deze regio's maak je de meeste kans op een koopwoning

Op veel plekken in Nederland is nog geen 1 procent van de woningen betaalbaar voor starters. Hoe kan het dat starters bijna geen kans maken op een koopwoning, terwijl de huizenprijzen dalen?

Afbeelding

'Als ik video's uit Turkije zie, ga ik kapot.' Behida startte op haar school een actie voor Giro555

Op de Haagse Hogeschool verkopen studenten twee weken lang dagelijks hapjes om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de ramp in Turkije en Syrië. Bediha Kazan (22) startte de actie. 'Ons doel is 10.000 euro.'

Afbeelding

Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald.

Afbeelding

Robin doneerde twee keer stamcellen: 'Toen ik het belletje kreeg, ging ik bidden'

Met een stamceldonatie kun je iemands leven redden, realiseerde Robin Groenewegen zich. Hij doneerde niet één, maar twee keer stamcellen. ‘Ik vind het tof dat ik letterlijk het leven van hun kind heb mogen redden.’