‘Nu beginnen met water sparen maakt een droge zomer minder schadelijk’

Achtergrond
Droogte en watergebrek, dat is wel het laatste waar je aan denkt nu de rivieren buiten hun oevers treden. Maar hoe meer water Nederland nú vasthoudt, hoe minder schadelijk een kurkdroge zomer zal uitpakken. ‘Er is een omslag in het denken nodig’, zegt droogte-expert Niko Wanders.
Hilbrand Rozema
donderdag 19 januari 2023 om 02:00
Wateroverlast nadat rivier de Linge buiten haar oevers is getreden.
Wateroverlast nadat rivier de Linge buiten haar oevers is getreden. beeld anp / Jeroen Jumelet

Utrecht 

Hoogwater in de Nederlandse delta: de Waal, de Linge en de Rijn die ineens dubbel zo breed zijn, dat levert mooie plaatjes op. En soms wat ramptoerisme, als het water een tuin of een buitendijkse woning instroomt. Zo bereikte in Leerdam de Linge het hoogste peil in zo’n twintig jaar. Een paar weken regen en wie denkt er nog aan de ernstige droogte van 2020?

Denk daar toch maar aan, zegt droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht. Want het echte probleem van hoogwater is niet de zichtbare overlast, maar dat het te snel wegstroomt naar zee. ‘Persoonlijk houd ik niet van in de regen fietsen, maar voor de natuur is het goed. De Achterhoek, de Veluwe, Twente en Brabant hebben nog steeds last van de droogte van 2020 en de j..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Basisschoolkinderen leren deze week hoe een clitoris werkt. 'Sommige ouders vinden het te expliciet'

Duizenden kinderen op basisscholen krijgen deze week les over seksualiteit en relaties. 'Het is goed dat kinderen leren dat de clitoris een lichaamsdeel is, net als een arm en een been.'

Afbeelding

Evert Jan Roskam wilde boeren winnen voor de NSB, maar vond theoloog Klaas Schilder tegenover zich

De komst van het voorjaar was een reden tot feest, vond boerenleider en NSB'er Roskam. En dus kwamen 'foute' boeren in 1941 massaal naar Den Haag om hun liefde voor bloed en bodem te uiten.

Afbeelding

Landen maken wereldwijde afspraken over water. 'Watercrisis niet los te zien van klimaat- en voedselcrisis'

Vanaf woensdag komen wereldleiders in New York bijeen om te praten over onze eerste levensbehoefte: water. Bijna alle landen kampen met overstromingen, droogte en/of water van slechte kwaliteit.

Afbeelding

Corona-lockdowns dreunen nog na in het onderwijs: scholieren maken vaker ruzie en luisteren slechter

Sinds de coronapandemie vertonen middelbare scholieren meer gedragsproblemen, maken ze eerder ruzie en zoeken ze vaker de grenzen op. “Ze staan niet aan”, klagen docenten.’

Afbeelding

Hoe de coronapandemie de jonge generatie heeft ontwricht: 'Ze zijn het ondergeschoven kindje'

Op school, op straat, thuis en op de studentenvereniging, overal is het merkbaar: de coronapandemie bemoeilijkt het leven van jongeren nog steeds. ‘Veel vaker stellen zij de vraag: “Wat is mijn leven nog waard?”’

Afbeelding

Opgesloten in een Grieks vluchtelingenkamp: 'Dit had nooit mogen én hoeven gebeuren'

Hulpverlener Nick van der Steenhoven stelt de Nederlandse Staat aansprakelijk voor het schenden van mensenrechten. ‘Dit is een direct gevolg van de EU-Turkijedeal waar Rutte trots op is.’