Aanvoerder, fractievoorzitter, partijleider: wie beslist hoe Mirjam Bikker zich noemen mag?

Analyse
‘Onze nieuwe aanvoerder’, noemde de ChristenUnie Mirjam Bikker dinsdagochtend vroeg op Twitter. Nadat de Tweede Kamerfractie haar tot voorzitter had gekozen, kwam net voor elven het persbericht: ‘ChristenUnie kiest Mirjam Bikker als fractievoorzitter en partijleider’. Die veelzijdige terminologie heeft een lange geschiedenis, binnen en buiten de ChristenUnie.
Sjirk Kuijper
dinsdag 17 januari 2023 om 12:51 aangepast 16:19
Mirjam Bikker staat de pers te woord nadat de fractie haar dinsdagochtend tot nieuwe voorzitter heeft gekozen.
Mirjam Bikker staat de pers te woord nadat de fractie haar dinsdagochtend tot nieuwe voorzitter heeft gekozen. beeld anp / lex van Lieshout
Niet te missen

Binnen de meeste regeringspartijen leek het lange tijd een uitgemaakte zaak wie de politieke koers bepaalde: dat was de hoogst geplaatste deelnemer in het kabinet, de premier of vicepremier. Die informele rol-toedeling was een uitdrukking van wat in de politiek ‘monisme’ heet: als een partij deelneemt in een regeringscoalitie, volgt de Kamerfractie de lijn die de kabinetsleden uitzetten. 

Ook Kamerleden van regeringspartijen waren formeel weliswaar controleurs van de macht, maar in de praktijk vooral steunpilaren van het kabinet. En áls de ministers al tegenspel kregen uit hun eigen partij, dan gebeurde dat achter de schermen - niet in de plenaire zaal. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest vanwege grensoverschrijdend gedrag

Kees Roest mag niet meer aan het werk als psycholoog, oordeelt het tuchtcollege in Den Bosch. Zijn ‘aanraakbehandelingen’ waren volgens de inspectie verre van professioneel.

Afbeelding

Eerder verschijnen op het werk zonder betaald te krijgen, mag de werkgever dit vragen?

Verplicht vóór werktijd aanwezig zijn om in te loggen of de winkel te kunnen openen: veel werknemers krijgen die extra ‘voorbereidingstijd’ niet uitbetaald. En dat terwijl ze daar vaak wel recht op hebben.

Afbeelding

Reconstructie: Hoe het protest van Kick Out Zwarte Piet in Staphorst zo kon escaleren

De demonstratie tegen zwarte piet in Staphorst liep in november totaal uit de hand. De politie vergat routes uit te delen. En wist de burgemeester vooraf wel of niet dat er wanorde kon ontstaan? Een reconstructie.

Afbeelding

'Duutsers' waren vriendelijke lui, vonden ze in Rouveen. 'Verhaal over de oorlog is minder eenduidig dan we denken'

In de documentaire Duutsers vertellen de laatste getuigen - de kinderen van toen - hoe de Tweede Wereldoorlog op het platteland in Rouveen verliep. ‘Voor een reëel perspectief van de oorlog moet je ook dit soort verhalen horen.'