Aanvoerder, fractievoorzitter, partijleider: wie beslist hoe Mirjam Bikker zich noemen mag?

Analyse
‘Onze nieuwe aanvoerder’, noemde de ChristenUnie Mirjam Bikker dinsdagochtend vroeg op Twitter. Nadat de Tweede Kamerfractie haar tot voorzitter had gekozen, kwam net voor elven het persbericht: ‘ChristenUnie kiest Mirjam Bikker als fractievoorzitter en partijleider’. Die veelzijdige terminologie heeft een lange geschiedenis, binnen en buiten de ChristenUnie.
Sjirk Kuijper
dinsdag 17 januari 2023 om 12:51 aangepast 16:19
Mirjam Bikker staat de pers te woord nadat de fractie haar dinsdagochtend tot nieuwe voorzitter heeft gekozen.
Mirjam Bikker staat de pers te woord nadat de fractie haar dinsdagochtend tot nieuwe voorzitter heeft gekozen. beeld anp / lex van Lieshout
Niet te missen

Binnen de meeste regeringspartijen leek het lange tijd een uitgemaakte zaak wie de politieke koers bepaalde: dat was de hoogst geplaatste deelnemer in het kabinet, de premier of vicepremier. Die informele rol-toedeling was een uitdrukking van wat in de politiek ‘monisme’ heet: als een partij deelneemt in een regeringscoalitie, volgt de Kamerfractie de lijn die de kabinetsleden uitzetten. 

Ook Kamerleden van regeringspartijen waren formeel weliswaar controleurs van de macht, maar in de praktijk vooral steunpilaren van het kabinet. En áls de ministers al tegenspel kregen uit hun eigen partij, dan gebeurde dat achter de schermen - niet in de plenaire zaal. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Praat je met je kinderen over klimaatverandering of niet? 'Wij hebben veel gehad aan de boeken van Narnia'

Praat je met kinderen over klimaatverandering, of scherm je ze ervoor af? ‘Kinderen zien en horen veel. Als je er wel over praat, biedt dat de kans om uit te leggen wat je kunt doen.’

Afbeelding

Hoe een dominee met haar baby deelnam aan het klimaatprotest. En toen stonden daar twee waterkanonnen

Dominee Sifra Baayen nam zaterdag met haar 5 maanden oude dochter deel aan de klimaatdemonstratie in Den Haag. Van een bidstond op de stoep tot borstvoeding op het asfalt: alles om aandacht te vragen voor het klimaat.

Afbeelding

Ekelmans is VVD-raadslid én predikant in opleiding: 'Ik ben ook liberaal in mijn theologische opvattingen'

Al jaren is hij lid van de VVD, maar nu wordt predikant in opleiding Gerard Ekelmans ook raadslid voor de liberale partij in Hilversum. Hoe combineert hij zijn theologie-opleiding met zijn VVD-raadslidmaatschap?

Afbeelding

Melkveehouder Pieter is positief over BBB, maar stemt SGP: 'Er is meer in het leven dan stikstof'

Pieter en Alien van Zijtveld, jonge dertigers, zijn sinds ruim een jaar baas op hun eigen melkveebedrijf met 120 koeien. Ze zijn benieuwd hoe BBB water bij de wijn gaat doen. ‘Dat zal niet meevallen.’

Afbeelding

Wat deed de vaccinatiediscussie met onze relaties? 'Stop met de term wappie'

Kunnen we in Nederland nog wel een goed gesprek voeren over een gepolariseerd thema als coronavaccinatie? Jazeker, zeggen hoogleraren sociale psychologie Paul van Lange en Kees van den Bos. Zij geven tips.

Afbeelding

De behandeling van transgenderjongeren in Nederland werd geprezen. Nu groeit de kritiek juist

Nederland werd met de benadering van transgender jongeren gidsland. Nu het aantal jongeren dat in transitie wil snel toeneemt, en spijtoptanten zich melden, neemt de kritiek toe. Is de ‘Dutch approach’ nog de manier?