Vijftig ‘voedselbanken’ in één stad: werkt dat? ‘Wij zien mensen die op drie plekken tegelijk komen’

Achtergrond
Naast voedselbanken bieden sinds kort ook het Rode Kruis en diaconale organisaties voedselhulp aan wie financieel klem zit. Richten zij zich allemaal op dezelfde groepen, of weten zij nieuwe groepen aan te boren?
Eduard Sloot
maandag 23 januari 2023 om 01:39 aangepast 14:08
De 'huiskamer' van Goud van Noord aan de Zwaanshals in Rotterdam.
De 'huiskamer' van Goud van Noord aan de Zwaanshals in Rotterdam. beeld Bas Czerwinski

Rotterdam

Alleen al in Rotterdam houden zo’n vijftig organisaties zich bezig met voedselhulp voor de lage inkomens. Naast de voedselbank zijn dat onder meer initiatieven van het Rode Kruis en bijvoorbeeld kerken.

Een daarvan is de diaconale stichting Goud van Noord in Rotterdam. De stichting deelt sinds september vorig jaar cadeaukaarten uit voor boodschappen. Inmiddels krijgen zo’n 185 huishoudens twintig tot zestig euro per week, vertelt Gerlinda Robbertsen van Goud van Noord. ‘We kijken per huishouden wat nodig is. We komen ouders tegen die geen geld hebben om luiers te kopen.’ De Rotterdamse stichting haalt onder andere geld op via geldwervingsacties op internet, en werkt samen met het..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.