Moeilijke gesprekken over corona of stikstof: waarom neemt polarisatie toe in de samenleving?

Achtergrond
Een nieuwe campagne roept op elkaar niet te verliezen in polarisatie. Hoe komt het dat polarisatie in de samenleving zo’n hot item is geworden? ‘We vergeten dat we het over veel juist eens zijn.’
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 10 januari 2023 om 20:56 aangepast 11 januari 2023 09:19
We vinden het knap ingewikkeld om te praten over polariserende maatschappelijke thema’s. Of het nu gaat over klimaat, Zwarte Piet, stikstof, immigratie of corona.
We vinden het knap ingewikkeld om te praten over polariserende maatschappelijke thema’s. Of het nu gaat over klimaat, Zwarte Piet, stikstof, immigratie of corona. beeld anp / Guus Schoonewille

Amsterdam 

Op een verjaardag kan het zomaar gebeuren. Een familielid weet zéker dat de aarde niet alarmerend opwarmt. Hij heeft het gelezen ‘in bronnen waar je de mainstream-media nooit over hoort’. En als je het in twijfel trekt, is dat ‘jouw mening’. Einde gesprek. 

We vinden het knap ingewikkeld om te praten over polariserende maatschappelijke thema’s. Of het nu gaat over klimaat, Zwarte Piet, stikstof, immigratie of corona en vaccinatie: 1,4 miljoen Nederlanders heeft door conflicten over zulke thema’s het contact met naasten zien verminderen, of zelfs verbroken. Meer dan de helft van de Nederlanders (54 procent) denkt gevoelsmatig op zijn woorden te moeten passen om gedoe te voorkomen. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Weinig profijt van dure nieuwe kankermedicijnen

Patiënten met uitgezaaide kanker leven gemiddeld genomen iets langer dan 25 jaar geleden. Maar die extra levensjaren zijn ongelijk verdeeld. Lang niet alle patiëntengroepen profiteren van de nieuwe medicijnen.

Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'