Misschien wel de belangrijkste provinciale verkiezingen ooit. ‘Strijd om de ruimte’

Achtergrond
Het Nederlands Dagblad kiest ervoor hoopvol het nieuwe jaar in te gaan. Wat staat er voor moois te gebeuren, en hoe kunnen zorgelijke trends ten goede worden omgebogen? Vandaag: 2023 wordt het jaar waarin we weer naar de stembus mogen.
Niels van den Bovenkamp
vrijdag 6 januari 2023 om 21:11
Politicoloog Hans Vollaard: 'De slagkracht van de regering gaat door deze verkiezingen veranderen.'
Politicoloog Hans Vollaard: 'De slagkracht van de regering gaat door deze verkiezingen veranderen.' beeld Ivar Pel

Dit jaar mogen we in Nederland opnieuw stemmen. In maart staan de verkiezingen voor de Provinciale Staten en Waterschappen gepland. Volgens sommige organisaties de belangrijkste provinciale verkiezingen ooit. Politicoloog Hans Vollaard vertelt wat er op het spel staat.

Het vertrouwen in nationale politici kelderde vorig jaar tot een dieptepunt. Kan dat door verkiezingen hersteld worden?

‘Het idee van provinciale verkiezingen is dat inwoners aangeven wat nodig is voor de provincie. Veel mensen hebben alleen totaal geen interesse in de provincie en weten nauwelijks wat er speelt. De opkomst zal daardoor waarschijnlijk laag zijn. Daarbij komt dat veel kiezers zich laten leiden door thema’s uit de nationale politiek. Het gevolg daarvan is Stat..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'