Een weging van de populaire argumenten tegen en voor een vuurwerkverbod

Analyse
In de laatste strijd voor vrije verkoop van buskruit aan particulieren, resteren sneue argumenten. Amateur-afstekers worden voorgesteld als een onbegrepen, behoudende minderheid die niet nóg verder moet vervreemden van de samenleving. Het achterhoedegevecht sleept naar een finale.
Sjirk Kuijper
vrijdag 6 januari 2023 om 19:45
Schade door traditioneel, explosief gebruik van een buskruitproduct: een door vuurwerk opgeblazen brievenbus.
Schade door traditioneel, explosief gebruik van een buskruitproduct: een door vuurwerk opgeblazen brievenbus. beeld anp

Meer dan alle redelijke motieven voor een verbod op vrije verkoop van vuurwerk, zal één simpel gegeven z’n werk doen: steeds minder landgenoten steken het zelf af, en steeds meer hebben er schoon genoeg van.

Dat wil niet zeggen dat andere argumenten er niet toe doen. Maar in een democratie komt het aan op wat de meerderheid nog van een minderheid accepteert.

Dat de verdraagzaamheid jegens vuurwerk afneemt, blijkt uit peilingen en cijfers door de jaren heen. En, los van moralisme: volgens de liberale geloofsleer moet een individuele vrijheid worden begrensd waar de vrijheid van ánderen in gevaar komt. Alle overlast en gevaar, letsels, schade en vervuiling die nu nog van zelfafstekers worden gedoogd, stuiten vroeg of laat op het recht van án..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.