De zachte winter is niet alleen funest voor skipistes: landbouw en natuur krijgen het moeilijk

Nieuws
Het is uitzonderlijk warm in Nederland en de rest van Europa. Op honderden plekken zijn in de afgelopen dagen warmterecords verbroken. Dat heeft niet alleen gevolgen voor wintersporters, maar ook voor de natuur en de landbouw.
Maarten Albers / vk
vrijdag 6 januari 2023 om 15:18
Het gebrek aan sneeuw in de Alpen zorgt straks voor minder smeltwater.
Het gebrek aan sneeuw in de Alpen zorgt straks voor minder smeltwater. beeld anp

Amsterdam

Bloeiende bomen en planten, dieren die uit hun winterslaap ontwaken en sneeuwvrije skipistes: allemaal het resultaat van al wekenlang ongewoon warm weer. Op 1 januari werd het maar liefst 15,6 graden in De Bilt, bijna tien graden boven de normale maximumtemperatuur van 6,1 graden en een record voor de maand januari. De zachte winter past volgens klimaatonderzoeker Peter Siegmund van het KNMI in een trend.

‘1 januari en 31 december waren in 2022 de dagen waarop de daggemiddelde temperatuur het meest afweek van normaal’, zegt Siegmund. Temperaturen zoals we die nu ervaren blijven volgens hem uitzonderlijk, maar komen door klimaatverandering wel vaker voor. Welke gevolgen heeft dat voor de natuur, en dus voor ons?

minder smeltwaterMinde..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Kabinet neemt plan van toeslagenouders en prinses Laurentien voor snellere schadevergoeding over

Gedupeerden van de toeslagenaffaire kunnen binnenkort aanspraak maken op een nieuwe vorm van schadeafhandeling. Er komt een regeling met vaste normbedragen per type schade.

Afbeelding

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie aan slachtoffers van seksueel misbruik in Suriname

SOS Kinderdorpen biedt financiële compensatie en psychische hulp voor seksueel en fysiek misbruik van kinderen die in de periode van 1972 tot 2006 in Suriname onder de hoede waren van de internationale hulporganisatie.

Afbeelding

Op toernooi zagen ze de klap die het einde zou betekenen van een jongen die gewoon zin had om te voetballen

Op een toernooi in Frankfurt was een jeugdteam van DRC uit Durgerdam getuige van geweld op het voetbalveld. 'Dan is het binnen een minuut klaar met het leven van een leeftijdsgenoot.’

Afbeelding

Help, mijn kind heeft overgewicht. Vijf tips van een kinderdiëtist. 'Een afslankdieet helpt niet'

Wat doe je als een kind om de haverklap om snoep vraagt of de hele dag binnen achter een schermpje zit? Vijf tips van een kinderdiëtist om overgewicht bij kinderen tegen te gaan.

Afbeelding

Wat als je ongeneeslijk ziek bent en het einde nadert? 'Ik merk dat sommige huisartsen euthanasie-moe zijn'

Wat is goede zorg voor een ongeneeslijk zieke? Hoe is het voor huisartsen om euthanasie uit te voeren? Zorg-ethicus Stef Groenewoud denkt erover na. 'Absurd dat we zo weinig registreren hoe het levenseinde verloopt.'

Afbeelding

Vrouwen en mannen worden ongelijk behandeld. Maar niet alle Nederlanders zien dit als probleem

Negen van de tien Nederlanders zien dat mannen en vrouwen ongelijk worden behandeld, maar slechts één derde van hen ziet die scheefgroei als serieus probleem.