Laat het incident op de Erasmusbrug zien dat racisme salonfähig is in Nederland?

Achtergrond
Het is kwalijk dat de racistische leuzen die op oudjaarsavond op de Erasmusbrug geprojecteerd werden niet weersproken werden door de burgemeester van Rotterdam en andere politici, zegt socioloog Jacob Boersema. ‘Aboutaleb had moeten zeggen: in mijn stad mogen dit soort dingen niet gebeuren.’’
Elian Yahye Niels van den Bovenkamp
vrijdag 6 januari 2023 om 12:44 aangepast 13:55
‘White Lives Matter’. ‘Een vrolijk blank 2023’. ‘Zwarte piet deed niets verkeerd.’ Op oudejaarsavond, rond de klok van twaalf uur, waren er verschillende racistische leuzen te lezen op de Erasmusbrug.
‘White Lives Matter’. ‘Een vrolijk blank 2023’. ‘Zwarte piet deed niets verkeerd.’ Op oudejaarsavond, rond de klok van twaalf uur, waren er verschillende racistische leuzen te lezen op de Erasmusbrug. beeld anp / Tobias Kleuver

‘White Lives Matter’. ‘Een vrolijk blank 2023’. ‘Zwarte piet deed niets verkeerd.’ Op oudejaarsavond, rond de klok van twaalf uur, waren er verschillende racistische leuzen te lezen op de Erasmusbrug. Waarschijnlijk werden de teksten, die in koeienletters op de brug te zien waren, geprojecteerd vanuit een torenflat op de Wilhelminakade. De reeks extreemrechtse slogans, theorieën en lijfspreuken werd afgesloten met een oproep: ‘Kom in actie.’

Politici houden zich tot dusver op de vlakte over de teksten. VVD-wethouder Vincent Karremans, loco-burgemeester van Rotterdam, zei de uitspraken ‘onbeschoft en polariserend’ te vinden, maar burgemeester Ahmed Aboutaleb, die normaal gesproken niet terugdeinst voor stevige uitspraken, heeft z..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'