Het boek Van Nature laat Nationale Parken in Nederland zien. ‘Uit de natuur kom je rijker thuis’

Achtergrond
Van Nature heet het koffietafelboek dat de tweeëntwintig Nationale Parken in Nederland beschrijft, waarvan er twee nog in oprichting zijn. Maar door de eeuwen heen heeft juist de hand van de mens de parken mede gevormd: turfwinning en landbouw hebben nog altijd herkenbare sporen achtergelaten. Verdroging en stikstofdepositie doen wat minder in het oog lopend net zo goed hun invloed gelden.
Theo Haerkens
maandag 9 januari 2023 om 06:40 aangepast 10 januari 2023 08:41
Luchtfoto van De Hamert, onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. Je ziet de structuren van het plaggen van heide.
Luchtfoto van De Hamert, onderdeel van Nationaal Park De Maasduinen. Je ziet de structuren van het plaggen van heide. beeld Bob Luijks

Amersfoort

Voor een koffietafelboek oogt Van Nature, een kloeke bundel met verhalen over de tweeëntwintig Nationale Parken vrij sober. Uitgeverij Terra heeft namelijk niet gekozen voor het gebruikelijke hoogglanspapier, maar voor papier ‘waarvan zeker is dat het niet tot bosvernietiging heeft geleid’.

Dat doet allerminst afbreuk aan de inhoud. De schitterende foto’s - veel zijn er van grote hoogte gemaakt met een drone of juist van heel dichtbij met een macrolens - kennen een zekere abstractie die uitnodigt én dwingt tot zorgvuldig kijken. Ook de teksten van de hand van kunsthistoricus Marcel van Ool, in dienst bij Staatsbosbeheer*, ontstijgen het gebruikelijke koffietafelgehalte en zijn uiterst informatief met hier en daar poëtische eleme..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Boegeroep op de trappen van Tivoli. 'Studieschuld is geen verantwoordelijkheid, maar pech'

Tientallen studenten woonden maandag een bijzondere rechtszaak bij: ‘De berechting van de pechstudent’. Een ludiek theaterstuk met een serieuze boodschap: het is oneerlijk dat een miljoen studenten geen basisbeurs kreeg.

Afbeelding

Prins Bernhard, redder in het watersnoodgebied waar hij soms kordaat moest optreden

In februari 1953 maakte prins Bernhard vele vluchten boven het watersnoodgebied. Hier en daar haalde hij een drenkeling van het dak of zette hij een burgemeester opzij. ‘Ik heb gedaan wat ik moest doen’, zei hij later.

Afbeelding

Op de Caribische eilanden is het de hoogste tijd om de 'misdaad tegen de menselijkheid' onder ogen te zien

Kroonprinses Amalia en haar ouders zijn op de helft van de kennismakingsreis naar de Caribische delen van het Koninkrijk. De eilanden vragen aandacht voor het koloniaal verleden. Het stilzwijgen is daarmee verbroken.

Afbeelding

Raad van State: spreidingswet is te ingewikkeld en moet worden aangepast

De spreidingswet is 'onnodig complex' en 'roept dringende vragen op' over de uitvoerbaarheid. Dat zegt de Raad van State in zijn advies over het wetsvoorstel.

Afbeelding

Reisbranche boos over ultimatum Schiphol

Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers.

Afbeelding

Baas OM verdedigt preventieve arrestaties

De hoogste baas van het Openbaar Ministerie (OM), Gerrit van der Burg, vindt dat 'protesten steeds grimmiger worden' en verdedigt in een interview met NRC de preventieve aanhoudingen van klimaatactivisten, nu ruim een week geleden.