Slavernijhistoricus Henk den Heijer: ‘In het slavernijdebat is de nuance zoek’

Nieuws
Over geen dag in het nieuwe jaar is al zo veel te doen geweest als over zaterdag 1 juli. Op die dag is het 150 jaar geleden dat de slavernij in Suriname en op de Antillen werd afgeschaft. De afschaffing zal worden gevierd, de slavernij herdacht. Historicus Henk den Heijer plaatst er kritische kanttekeningen bij.
Willem Bouwman
vrijdag 6 januari 2023 om 10:17 aangepast 13:26
Emeritus hoogleraar geschiedenis Prof. Dr. Henk Den Heijer is gespecialiseerd in het Nederlands slavernijverleden.
Emeritus hoogleraar geschiedenis Prof. Dr. Henk Den Heijer is gespecialiseerd in het Nederlands slavernijverleden. beeld Dirk Hol

Nazaten van de tot slaaf gemaakten hadden op 1 juli 2023 de excuses van de Nederlandse regering in ontvangst willen nemen, maar minister-president Rutte had een andere dag in gedachten. Drie weken geleden, op maandag 19 december, sprak hij: ‘Vandaag bied ik namens de Nederlandse regering excuses aan voor het handelen van de Nederlandse staat in het verleden: postuum aan alle tot slaaf gemaakten die wereldwijd onder dat handelen hebben geleden, aan hun dochters en zonen, en aan al hun nazaten tot in het hier en nu.’

Henk den Heijer heeft het debat over de excuses aandachtig gevolgd. Uiteraard, want Den Heijer is emeritus hoogleraar zeegeschiedenis in Leiden, waar hij zich onder meer bezighield met de Nederlandse slavenhandel en de slaverni..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bij spouwmuurisolatie worden vleermuizen vergeten. 'Wij zijn als mensen verantwoordelijk voor hen'

De Nederlandse overheid wil dat in 2030 ruim twee miljoen oudere huizen extra worden geïsoleerd door de spouwmuren vol te spuiten met isolatieschuim of -parels. Vleermuizen zijn daar de dupe van.

Afbeelding

Het is al weken droog in Nederland en regen is nog lang niet in aantocht: 'Dit is niet normaal'

Na een uitzonderlijk nat voorjaar regent het nu al een paar weken amper in Nederland. Ook komende week wordt nauwelijks neerslag verwacht. Wat betekent dit? En moeten we ons al zorgen maken over droogteproblemen?

Afbeelding

Meer hogere inkomens bij schuldhulpverlening: 'Verontrustend dat mensen onvoldoende buffer hebben'

Nederlanders die zich voor hulp melden bij de schuldhulpverlening hebben steeds vaker een modaal of bovenmodaal inkomen. Zij vielen bij de coronasteun van de overheid 'tussen wal en schip'.

Afbeelding

Steeds meer nadruk op beleving lijden van patiënt bij euthanasieverzoek

Hoe een patiënt persoonlijk lijden ervaart, krijgt steeds meer nadruk bij de beoordeling van een verzoek tot levensbeëindiging. Zo krijgen patiënten meer invloed, ontdekten onderzoekers.

Afbeelding

Jagen op de Veluwe mag doorgaan ondanks aanwezigheid van de wolf. Wanneer is sprake van overlast?

Het afschieten van wilde hoefdieren op de Veluwe hoeft niet te stoppen, omdat de wolf in het gebied is gekomen. Hebben de Europees beschermde wolven op de Veluwe last van jagers die het niet op hen, maar op andere dieren hebben voorzien?

Afbeelding

De koers die Gerrit Hiemstra nu inslaat, onderstreept zijn vastberadenheid: er moet iets veranderen

Gerrit Hiemstra stopt als weerman bij het NOS Journaal en gaat zich richten op het terugdringen van CO2-uitstoot. 'Tot nu toe heb ik vooral veel gesproken over klimaatverandering, nu wil ik er ook echt iets aan gaan doen.'