Dit wordt het jaar waarin we ontdekken hoeveel we met kunstmatige intelligentie kunnen

Achtergrond
Kunstmatige intelligentie is al langer onderdeel van ons leven, maar dit wordt het jaar waarin we ontdekken hoeveel je eigenlijk kunt met deze technologie, denkt AI-theoloog Jack Esselink.
Rick Moeliker
woensdag 4 januari 2023 om 16:59
Jack Esselink: ‘Het is goed om je als christen te verdiepen in kunstmatige intelligentie’
Jack Esselink: ‘Het is goed om je als christen te verdiepen in kunstmatige intelligentie’ beeld Dick Vos

Waar moet je eigenlijk aan denken bij kunstmatige intelligentie?

‘Bij kunstmatig moet je denken aan zaken die niet door mensen maar door een computer worden gedaan, terwijl intelligentie gaat over het oplossen van problemen. Dat doet zo’n computer door de omgeving te scannen en daarop te reageren. Denk bijvoorbeeld aan een zelfrijdende auto. De kunstmatige intelligentie die in zo’n auto zit, merkt bijvoorbeeld dat er een auto voor hem remt en remt daarom zelf ook. Daar komt geen mens aan te pas. 

Je ziet dat er steeds meer apparaten zijn waar kunstmatige intelligentie ‘in zit’. Veel apparaten krijgen tegenwoordig het predikaat ‘smart’ en er wordt steeds vaker AI gebruikt om deze slimmer te maken.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Weinig profijt van dure nieuwe kankermedicijnen

Patiënten met uitgezaaide kanker leven gemiddeld genomen iets langer dan 25 jaar geleden. Maar die extra levensjaren zijn ongelijk verdeeld. Lang niet alle patiëntengroepen profiteren van de nieuwe medicijnen.

Afbeelding

Voortaan betaal je statiegeld op blikjes. Waar moet je vanaf 1 april op letten?

Om de hoeveelheid zwerfafval terug te dringen betaalt de consument vanaf zaterdag 1 april (geen grap) 15 cent statiegeld per blikje. Vijf vragen en antwoorden over het nieuwe systeem.

Afbeelding

Wiersma zinspeelt op einde aan dwingende identiteitsverklaringen op scholen

Onderwijsminister Dennis Wiersma (VVD) vindt het ‘niet wenselijk’ dat scholen toelating van leerlingen afhankelijk maken van het ondertekenen van identiteitsverklaringen.

Afbeelding

Extra geld voor rekenen en lezen 'lost niet alles op'

De onderwijssector is blij dat onderwijsminister Dennis Wiersma geld uittrekt voor het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen, zoals lezen, schrijven en rekenen. Maar daarmee zijn de problemen nog niet opgelost, benadrukt de branche.

Afbeelding

Lijn na lijn knabbelt Arriva aan de macht van de NS. Nu gaat het voor de hoofdprijs

Met een rechtszaak doet spoorvervoerder Arriva zijn kansrijkste poging om toegang te krijgen tot het hoofdrailnet, waar de NS alleenheerser is. Wie is deze uitdager, die buiten de Randstad al een sterke positie heeft?

Afbeelding

Waarom christelijke vrouwen niet méér werken. 'In reformatorische kring weegt het gezin het zwaarst'

'Overweeg meer te werken', moedigt de overheid vrouwen aan. Gaat die boodschap iets veranderen in christelijk Nederland? 'Ik vraag me echt af of moeders het zien zitten - en of ze er zin in hebben - om meer te werken.'