Kersttoespraak Willem-Alexander trekt op tv 1,8 miljoen kijkers

Nieuws
De kersttoespraak die koning Willem-Alexander op eerste kerstdag hield, is op televisie bekeken door ruim 1,8 miljoen mensen. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO). Het was daarmee de best bekeken uitzending van de dag.
anp
maandag 26 december 2022 om 08:19 aangepast 12:21
Afbeelding
beeld anp
anp

De meeste mensen keken naar de speech via NPO1, zo'n 766.000 kijkers. De herhaling van de toespraak na het NOS Journaal van 18.00 uur werd gezien door 699.000 mensen. Op NPO2, waar de toespraak aan het begin van de middag met een gebarentolk te zien was, keken 231.000 mensen. Verder volgde een handvol mensen de toespraak bij de commerciële zenders RTL4 (83.000) en SBS6 (71.000). Het is niet bekend hoeveel mensen de toespraak hoorden op de radio of via onlineplatforms keken.

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vasthouden, ook in tijden van sterke emoties. "Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen", zei Willem-Alexander. "Democratie is met respect voor ieders grondrechten samenwerken aan oplossingen waarin de meerderheid zich kan herkennen."

De kijkcijfers lagen iets hoger dan de afgelopen jaren; gemiddeld trok de kersttoespraak van Willem-Alexander zo'n anderhalf miljoen kijkers. Een uitschieter was de kersttoespraak van Willem-Alexander in 2020, toen Nederland in een coronalockdown zat. Toen keken 2,2 miljoen mensen op eerste kerstdag naar de toespraak.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amsterdam mag studenten niet uitsluiten van energietoeslag

De gemeente Amsterdam sluit ten onrechte studenten als groep uit van de eenmalige energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, zo heeft de rechtbank daar bepaald.

Afbeelding

Aruba verwelkomt prinses Amalia, Willem-Alexander en Máxima

Na een dag rust staan er weer een hoop activiteiten op de planning voor prinses Amalia, koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Het gezelschap komt maandagochtend lokale tijd aan op Aruba. De planning van het begin van de dag staat vol officiële ontmoetingen.

Afbeelding

Kersttoespraak Willem-Alexander trekt op tv 1,8 miljoen kijkers

De koning pleitte ervoor dat Nederlanders elkaar vasthouden, ook in tijden van sterke emoties. ‘Democratie betekent niet dat degenen die het hardst roepen, hun zin krijgen’, zei Willem-Alexander.

Afbeelding

Boeren voeren actie bij bijeenkomst met minister van Landbouw Adema in Drachten

Een groep boeren met tractoren heeft een bijeenkomst van belangenorganisatie LTO Noord in Drachten aangegrepen om actie te voeren. Minister van Landbouw Piet Adema is er uitgenodigd als hoofdspreker.

Afbeelding

50 Oranjesupporters op kosten van Qatar naar het WK in ruil voor positieve berichten op social media

Amnesty International vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat een groep van vijftig Oranjesupporters op kosten van de regering van Qatar naar het WK voetbal gaat in ruil voor positieve berichten over het toernooi op sociale media.

Afbeelding

Prinses Amalia kan huis niet meer uit door bedreigingen

Prinses Amalia kan vanwege veiligheidsredenen haar huis "eigenlijk" niet uit. Dat vertelden koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden.