Hoe er aan de IJssel een wonder geschiedde. Wat is het geheim van dit warme volkje?

Achtergrond
De gemeente Kampen bedacht een opvallende, nieuwe manier om statushouders en Oekraïners te huisvesten: de burgers doen alles zelf en de gemeente steunt hen. Tot nu toe gaat dat bijzonder goed. Hoe kwam het wonder van Kampen tot stand? En wat is het geheim van dit nuchtere, warme volkje in de IJsseldelta?
Hilbrand Rozema
zaterdag 24 december 2022 om 03:23 aangepast 20:06
Zalk, een rustig dorp aan de IJssel, biedt gastvrij onderdak aan 24 Oekraïense vluchtelingen.
Zalk, een rustig dorp aan de IJssel, biedt gastvrij onderdak aan 24 Oekraïense vluchtelingen. beeld Dick Vos
Niet te missen

IJsselmuiden ligt in de gure decembernacht. De oude hervormde dorpskerk is verlicht. De gangen van ontmoetingscentrum De Zaaier vullen zich met de weldadige klanken van ouderwetse kerstliederen: het kerkkoor oefent volop. Buiten staan de fietsenrekken propvol, want: ‘kattebak’, catechisatie. Wat er ook ontkerkelijkt in Nederland en welke dorpen zich ook schrap zetten tegen de komst van nieuwkomers, IJsselmuiden niet. 

Sinds Poetin Oekraïne binnenviel, op 24 februari 2022, is de Hervormde Gemeente in dit dorp de zoemende spil geworden van een ongekend grote vrijwilligersactie. Alles en iedereen kwam in de benen; ineens leek alles mogelijk. Drie pioniers van het eerste uur kijken terug: Cock Grandia (69), Harry van der Kamp (54) en Alice va..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Inspectie wil beroepsverbod voor christelijke psycholoog Kees Roest: 'Er is ernstige schade toegebracht'

Patiënten knuffelen, op schoot laten zitten en bovenop ze liggen: volgens psycholoog Kees Roest hoort het bij zijn therapie. De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is er klaar mee en eist een beroepsverbod.

Afbeelding

Praat je met je kinderen over klimaatverandering of niet? 'Wij hebben veel gehad aan de boeken van Narnia'

Praat je met kinderen over klimaatverandering, of scherm je ze ervoor af? ‘Kinderen zien en horen veel. Als je er wel over praat, biedt dat de kans om uit te leggen wat je kunt doen.’

Afbeelding

Hoe een dominee met haar baby deelnam aan het klimaatprotest. En toen stonden daar twee waterkanonnen

Dominee Sifra Baayen nam zaterdag met haar 5 maanden oude dochter deel aan de klimaatdemonstratie in Den Haag. Van een bidstond op de stoep tot borstvoeding op het asfalt: alles om aandacht te vragen voor het klimaat.

Afbeelding

Ekelmans is VVD-raadslid én predikant in opleiding: 'Ik ben ook liberaal in mijn theologische opvattingen'

Al jaren is hij lid van de VVD, maar nu wordt predikant in opleiding Gerard Ekelmans ook raadslid voor de liberale partij in Hilversum. Hoe combineert hij zijn theologie-opleiding met zijn VVD-raadslidmaatschap?

Afbeelding

Melkveehouder Pieter is positief over BBB, maar stemt SGP: 'Er is meer in het leven dan stikstof'

Pieter en Alien van Zijtveld, jonge dertigers, zijn sinds ruim een jaar baas op hun eigen melkveebedrijf met 120 koeien. Ze zijn benieuwd hoe BBB water bij de wijn gaat doen. ‘Dat zal niet meevallen.’

Afbeelding

Wat deed de vaccinatiediscussie met onze relaties? 'Stop met de term wappie'

Kunnen we in Nederland nog wel een goed gesprek voeren over een gepolariseerd thema als coronavaccinatie? Jazeker, zeggen hoogleraren sociale psychologie Paul van Lange en Kees van den Bos. Zij geven tips.